Gıda boyaları, pasta ve tatlılara renk vermek amacıyla kullanılır. Ancak yapay bir şekilde üretilen gıda boyaları, sağlık açısından sakıncalı görülebilir. Bu boyaların zararları hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu yüzden yapay renklendirici yerine evde kendi gıda boyalarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Aşağıdaki sebzelerle rengarenk boyalar elde edebilirsiniz. Tüm sebzelerde, aynı işlemi uygulamanız gerekir. Sebze ve meyveler önce katı meyve sıkacağında sıkılır, ardından suyu şekerle birlikte tencerede kaynatılır.
Kırmızı rengi elde etmek için, 3 adet pancarı meyve sıkacağından geçirin ve suyunu tencereye alın. Üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Elde ettiğiniz şurubu gıda boyası olarak kullanabilirsiniz. Hamur işlerinde 1-2 kaşık kullanmanız yeterlidir.
Pancarı kırmızı yerine pembe renk içinde kullanabilirsiniz. Suyunu sıktığınız pancarları tencereye alın ve şeker ekleyerek kaynatın. Kaynamaya başladığında içine bir paket kabartma tozu ekleyin ve hızlıca karıştırın. Rengini açmak için az miktarda su ilavesi yapabilirsiniz.
5 adet havucu katı meyve sıkacağından geçirin. Havuç suyunu tencereye alın ve üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyip kaynatın. Kaynayan şurubu soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Yeşil rengi elde etmek için, 1 demet ıspanağı meyve sıkacağından geçirin. Ispanak suyuna 5 yemek kaşığı şeker ekleyerek kaynatın. Rengi koyulaştığında ocaktan alıp kullanabilirsiniz.
Küçük boy bir adet lahanayı parçalara ayırın ve meyve sıkacağından geçirin. Üzerine 5 yemek kaşığı toz şeker ekleyip güzelce kaynatın. Kıvam aldığında ocağın altını kapatabilirsiniz.
2 su bardağı yaban mersinini, meyve sıkacağından geçirip tencereye alın. Üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin ve kaynatın. Dilerseniz, yaban mersini yerine kırmızı lahana da kullanabilirsiniz. Ancak lahanayı kaynattıktan sonra üzerine kabartma tozu ekleyerek rengini açmanız gerekir.
Sarı rengi elde etmek için, safran veya aspir otu tozu kullanabilirsiniz. Bu rengi elde etmek için kaynatmanıza gerek yoktur. Aspir otu tozunu veya safranı doğrudan hamur işlerine ekleyerek sarı bir renk almasını sağlayabilirsiniz.
Eğer boyaları tuzlu tariflerde kullanacaksanız, hiç şeker kullanmadan kaynatabilirsiniz. Tatlı tariflerde ise damak zevkinize göre şeker oranını değiştirebilirsiniz. Hazırladığınız doğal gıda boyalarını soğuduktan sonra kavanozlara aktarın. Ağzını kapatarak buzdolabında 2 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;