San Sebastian Cheesecake tarifini muhtemelen duymuşsunuzdur. Zira sadece dünyada değil Türkiye'de de tarifi çok aranan lezzetler arasında. San Sebastian Cheesecake tarifi nerenin? Nasıl, ne zaman ortaya çıktı? soruları sıkça merak edilenler arasında. Bu makalede San Sebastian Cheesecake tarifine mercek tutuyor ve tarihçesine bakıyoruz. Hazırsanız başlayalım.
San Sebastian Cheesecake ya da Bask Cheesecake 1990'larda doğan bir lezzet. İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor. Sırrı içindeki peynirin yumuşaklığı ve kremamsı tadı.
La Viña de San Sebastián bar-restoranı, yarım asırdan fazla bir süredir hizmet veriyor. Şef Santiago Rivera, "Donostia San Sebastián'daki Bar Restaurant La Viña, Ekim 1959'da ailem Eladio Rivera, Carmen Jiménez ve amcalarım Antonio Rivera ve Conchi Hernáez tarafından açıldı. Şu anda ben, Santiago Rivera, kuruluşu yönetiyorum. La Viña'nın başlangıcından bu yana ana mottosu en kaliteli hammaddelere dayanan ve tamamen kendi mutfağımızda hazırlanan geleneksel ev yemeklerimizi sunarak müşterilerimize hizmet ve saygı olmuştur. La Viña'nın tarihi ve evrimi, esas olarak bizi her gün ziyaret eden müşteriler tarafından oluşturulmuştur" diyor.
La Viña'nın sahibi, şef Santiago Rivera National Georaphic'e verdiği bir röportajda, "Garson olarak çalışmaya başladığımda ve yemek yapmayı bilmiyorsanız restoran işletemeyeceğinizi fark ettim. Tatillerimde yemek kitapları okuyarak ve birçok test yaparak çalıştım. Böylece, rahat edeceğiniz bir tarif elde etmek için üç farklı tarifi birleştirmeniz ve birçok test yapmanız gerektiğini anladım. Ve bu sayede iki yıl sonra cheesecake'imizi çıkarmayı başardım” diyor.
La Viña cheesecake, ulusal ve uluslararası aşçıların kendi versiyonlarını yapmaya ve onlara La Viña tarzı cheesecake demeye başlamasıyla daha da ünlendi. Tarif kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Rivera, "Türkiye'de Cheesecake San Sebastián diyorlar. Ve Japonya, Kore ve Çin'de çok popüler hale geldi. Talepleri ile bizi tanıtan halk oldu ve internet de bize çok yardımcı oldu. Hatta tarifi internette yayınladık çünkü gastronomi kültürünün popüler olması için tariflerin tüm dünyada paylaşılmasını alkışlayan Bask aşçılarının referansı bizde. Bu, evde yemek yapan birçok kişinin tarife erişmesine yardımcı oldu”, diyor.
San Sebastian Cheescake dünyada popüler olmadan önce zaten ünlü şefler arasında iyi biliniyordu. Hatta 1990 yılında bu restoranda yapılmaya başlandığından beri restoranlarda en çok taklit edilen cheesecakelerden biri haline geldi. Peki özelliği ne?
Çok sıcak bir fırında pişirilen yumuşak, kabuksuz cheesecake'in amacı, içini pürüzsüz ve kremsi tutarken üstünü karamelize etmektir. Ayrıca peynirin tadına varılabilmesi için doğru miktarda şeker içeriyor. Rivera, peynir nedeniyle daha fazla kremamsılık sağladığını belirtiyor ve "Ayrıca keklerde çok kullanılan bisküviyi de ortadan kaldırdık çünkü onu yemek lezzetin damakta kremamsı kalmasını engelliyordu. Ayrıca ahududu veya böğürtlen püresini de çıkarıyoruz , dahil etmek istiyorsanız, cheesecake'in lezzetini engellememesi için doğal meyve ile almak daha iyidir" diyor.
İçindekiler
Yapılışı:
Dilerseniz ustasından san sebastian cheesecake tarifini de deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;