Grip, soğuk algınlığı, sinüzit, zatürre ve bronşit gibi mevsim hastalıklarına yakalanmamak için, sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle de havaların soğuk olduğu ve mevsim geçiş dönemlerinde yediklerine daha fazla dikkat etmelisiniz. Peki, sağlıklı beslenmek için ne yemeliyiz, günde kaç öğün beslenmeliyiz? Sağlıklı besinler nelerdir? Öncelikle günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıyı es geçmeyin. Uyandıktan en geç 1 saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya çalışın. Günde 3 ara ve 3 ana öğün olacak şekilde beslenin. Ana öğünlerinize sebze, et, balık, bakliyat gibi besinleri dahil ederken, ara öğünlerde kuruyemiş ve meyvelere yer verin. Sağlıklı beslenmek tek başına yeterli olmayacağı için gün içinde hareketsizlikten de kaçının, tempolu yürüyüşler yapın.
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için, yiyebileceğiniz hafif tarifleri sizler için derledik. İşte, birbirinden lezzetli 19 sağlıklı yemek tarifi;
Sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinen karnabaharı, rendelenmiş kaşar peyniri ve beşamel sos ile birleştirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Fırında pişirildikten sonra servis edilen karnabahar graten, az kalorili ve hafif bir yemektir.
Vücut direncini arttırmasıyla bilinen kereviz ve protein deposu olan tavuğu bir araya getirdik. Soya sosuyla tatlandırılan bu yemek, zengin içeriği sayesinde vücuda enerji verir.
Türk mutfağında çok fazla tüketilmeyen ördek eti, aslında kalp ve damar sağlığını koruyor. Aynı zamanda kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı oluyor. Kolayca hazırlanan ördek göğsünü, beslenme programınıza eklemeyi unutmayın.
Kereviz dendiğinde birçok kişini burun kıvırsa da, portakal aromasıyla tatlandırılan bu yemeği çok seveceksiniz. Diyet listelerine de uygun olan zeytinyağlı portakallı çanak kerevizleri, öğle ve akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz.
Ispanak, kaz ayağı, pırasa gibi faydalı otlarla hazırlanan mücveri, çift taraflı kızarttıktan sonra yoğurtlu sos eşliğinde sunabilirsiniz. Fazla yağını almak için, mücverleri kağıt havluda bekletmeyi unutmayın.
Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için haftada en az 1-2 kez balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Palamut ile hazırlanan balık yahnisi, hem omega 3, hem de protein bakımından zengin bir yemektir.
Kuzu et, zencefil, maydanoz ve domates püresi ile hazırlanan bu yemek, buharda pişirilmektedir. Ortalama 1 saatte hazırlanır ve ana yemek olarak servis edilir.
Dana eti ile hazırlanan bu yemek, Tayland başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin birçoğunda tüketilir. Yapımında tuzsuz fıstık, köri ve hindistan cevizi sütüne yer verilir.
Az kalorisiyle diyet listelerinde kendine yer bulan karnabahar salatası, brokoli, ceviz ve turp ile hazırlanır. Sebzeler buharda pişirildikten sonra küçük küçük doğranır ve soslanarak servis edilir.
Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu ciğeriyle hazırlanan bu yemek, şişe geçirilerek ızgarada pişirilir. Protein bakımından zengin olduğu için kas ve kemik gelişimine destek olur.
Ülkemizde en çok tüketilen balık çeşitlerinden biri olan levrek, krema, kapari ve domates sosu ile zenginleştirilerek külbastı yapımında kullanılır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan levrek külbastı, kış aylarında vücut direncinin artmasını sağlar.
Kuzu bonfilesiyle yapılan küşleme, protein ve demir bakımından zengin bir yemektir. Özellikle Antep ve çevresinde sık sık tüketilir. Küşleme eti, bal ve zeytinyağlı sosa batırılarak marine edilir.
İnce dilimlenmiş balık eti ile hazırlanan sashimi, Japon mutfağına özgü bir yemektir. Sashimi yapımında ton, levrek, lagos veya somon balığı kullanılabilir. Kalori değeri düşüktür.
Meksika mutfağına özgü bir yemek olan tamale, mısır unu, bitkisel yağ ve tavuklu harç ile hazırlanır. Mısır koçanına sarılarak servis edilen tamale, farklı iç harçlarla da sunulabilir.
Diyet ve vejetaryen menülerinde kullanılan acai meyvesi, frambuaz, böğürtlen, badem ve granola ile birleştirilerek acai bowl olarak sunulur. Bu tatlı, vücudun gün boyu dinç kalmasını sağlar.
Sağlıklı tatlıların başında böğürtlen soslu armut tatlısı da gelmektedir. 6 malzeme ile hazırlanan bu tatlı, hem hafif, hem de lezzetlidir. Ancak, diyet menülerinde şeker oranı yarıya düşürülmelidir.
Diğer balık türlerine göre daha az yağlı olan sazan balığı, kalp ve damar sağlığını korur. Düzenli tüketildiğinde beyin fonksiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olur.
Türk mutfağının en hafif tatlılarından biri olan muhallebi, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Bazı Balkan ülkelerinde de tüketilir. Meyveli soslarla tatlandırılabilir.
Sindirimin düzenlenmesine yardımcı olan zencefil suyu, metabolizmanın hızlanmasını da sağlar. Aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine de destek olur.
Şunlara da göz atın;