Risotto Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Püf Noktası

İtalyan mutfağında çok popüler olan risottoyu pişirirken bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. İşte, risotto yaparken bilmeniz gereken 6 püf noktası:
Risotto Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Püf Noktası
10 Haziran 2024, 10:04

Risotto, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ve zamanla daha popüler bir hale gelmeye başlayan bir pirinç çeşididir. Klasik pirince göre daha yüksek nişasta oranına sahip olan risotto, tek başına ana yemek olarak sunulabilir. Restoranların menülerinde de yer verilen risotto, özellikle mantar, arpacık soğan ve bal kabağı gibi malzemelerle zenginleştirilir. Bu lezzeti evde kendi ellerinizle hazırlamak da mümkün. Ancak yapım aşamasında bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, risottonun kıvamını ve lezzetini daha iyi ayarlamanıza yardımcı olur. 

Risotto Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Pirinç seçimi

arborio pirinci

Risotto yapmak için bilmeniz gereken ilk adım, doğru pirinci seçmekten geçiyor. Risotto için, Arborio adı verilen pirinç türü kullanılıyor. Napoli'de yetiştirilen bu pirinç, klasik pirince göre daha fazla nişasta içeriyor. Yuvarlak ve kısa taneli olan arborio pirincinin yağ oranı oldukça düşük. Bu yüzden sağlıklı beslenmek isteyenlerin de ilk tercihlerinden biri oluyor.

  1. Tava seçimi

tava

Risotto yapımında klasik pilav tenceresi yerine geniş ve hafif bir tava kullanılması öneriliyor. Geniş tabanlı tavalar, pirincin eşit şekilde pişmesini sağlıyor ve kavurma işlemini daha kolay bir hale getiriyor. Tava yerine geniş tabanlı tencereleri de kullanabilirsiniz.

  1. Üzüm sirkesi

üzüm sirkesi

Risotto için öncelikte tencereye tereyağı ve küp küp doğranmış soğanlar ekleniyor. Soğanlar pembeleşmeye başlamadan önce, pirinç eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavruluyor. Tereyağı, pirinç ile iyice harmanlandığında nişastanın yoğunluğu ortaya çıkıyor ve mükemmel kıvamı tutturmanızı sağlıyor. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken püf noktası ise, pirince bir miktar üzüm sirkesi eklemek. 

  1. Et suyu

et suyu

Risotto yapımında içme suyu yerine et suyu, sebze suyu veya tavuk suyu kullanılması öneriliyor. Ancak en çok tercih edilen et suyu. Fakat kullanılacak olan et suyunun sıcak olması gerekiyor. Et suyunu eklemeden önce ısıtmak, pirinçlerden daha fazla nişasta çıkmasını sağlıyor ve aşırı pişmesini de önlüyor. 

  1. Kıvam

risotto

Risottonun kıvamını ayarlamak için, et suyunu tek seferde eklemeyin. Aksi takdirde pirinci kaynatmış olursunuz. Risotto, yavaş pişirme tekniği ile pişirildiği için, sıcak et suyu üç seferde ekleniyor. Önce bir miktar dökülüyor ve pirincin suyu çekmesi bekleniyor. Ardından kalan et suyu ilave ediliyor. Bu işlem üç kez tekrarlanıyor. Pişirme esnasında pirinç, aynı yönde karıştırılmalı. Eğer hiç karıştırmazsanız, pirinçler tavanın dibine yapışabilir. Mükemmel bir risotto, et suyu eklendikten sonra ortalama 18 dakika sürmelidir. Ancak kıvamını kontrol ederek pişirme süresini uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Risotto suyunu çekip dişe gelen bir kıvama ulaştığı zaman altını kapamanız gerekiyor. 

  1. Lezzetlendirme

risotto

Hazırladığınız risottoyu doğrudan servis tabaklarına aktarabilirsiniz. Ancak öncesinde, içine rendelenmiş parmesan peyniri ve tereyağı eklemeyi unutmayın. Servis tabaklarına aldığınız pirince, damak zevkinize göre fesleğen, kabak, bal kabağı, mantar veya deniz ürünleri ekleyebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pirinç pilavının püf noktaları nelerdir?
  2. Mercimek köftesinin püf noktaları nelerdir?
  3. Patlıcan pişirirken bilmeniz gereken püf noktaları
  4. Falafel hazırlamanın püf noktaları
  5. Kısır yapmanın püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo