Maydanozgiller familyasından olan rezene, yemeklerin ve bitki çaylarının içerisinde sık sık kullanılır. Latincede Foeniculum vulgare l. olarak tanımlanan rezene, kendine has bir kokuya sahiptir. İçeriğinde sodyum, potasyum, fosfor gibi mineraller barındıran rezene çayının, sağlık açısından birçok faydası vardır. Son zamanlarda emziren annelere önerilen rezene çayı, Akdeniz bitkisi olan rezenenin demlenmesiyle hazırlanır. Rezene çayı, uygun miktarda tüketildiğinde vücut için oldukça faydalıdır. Peki, evde rezene çayı nasıl yapılır? Rezene çayının faydaları nelerdir? İşte, ev yapımı rezene çayı tarifi:
Rezene çayını 2 farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Hazır poşetler halinde satılan rezene çayını, sıcak suda bekletip süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Eğer tohum olarak kullanmak istiyorsanız, aktarlardan veya marketlerden rezene tohumu ve rezene yaprağı almanız gerekir. Kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu atın. İsteğe göre 1 adet rezene yaprağı da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı kısık ateşte 1-2 dakika daha kaynatın. Hazırladığınız çayı 5 dakika demlenmesi için bekletin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Rezene çayını günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Fakat aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Kilo almak için; Rezene çayını yemeklerden 1 saat önce içerek iştahın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Daha önce bahsettiğimiz gibi her üründe olduğu gibi rezene çayında da dikkat edilmesi gereken nokta, ölçülü miktarda tüketmektir. Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, kusma ve alerji gibi yan etkilere neden olabilir.
Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve alerjik bünyeler, rezene çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Rezene çayını içtikten sonra baş dönmesi, kusma, mide bulantısı, kızarıklık, kaşıntı gibi yan etkilerle karşılaşırsanız rezene çayı tüketimini derhal bırakın ve mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;