Reflü, safra, asit ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Bu hastalık kendini, ağza kadar gelen acı tat hissi ile gösterir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödemden sonra boğazda bir yumru hissine neden olabilir. Reflü belirtileri arasında midede yanma, ekşime, göğüste ağrı, ağızda acı tat veya yiyeceklerin ağza gelmesi gibi belirtiler görülür. Reflü hastalarına az ama sık sık yemek yemeleri, uzun süre aç kalmamaları önerilir. Bu yüzden reflüsü olan kişilerin oruç tutup tutamayacağı da merak konusudur.
Türkiye’de çok yaygın görülen mide hastalıklardan birinin de bir reflü olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Öziş, "Mide içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geri gelmesi şeklinde tarif edilen bu hastalık, yaşam kalitesini kötü etkiliyor ve maalesef tekrarlıyor. Oruç tutarken, tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi reflüye karşı da bazı kurallara dikkat ederseniz, Ramazan ayını kolaylıkla geçirebilirsiniz" dedi.
Uzm. Dr. Ayşegül Öziş, iftar yemeğinin kısa molalarla yenmesinin büyük fayda sağlayacağını belirtti ve şöyle devam etti, “Sahur yemeğinde yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan, domatesli yiyeceklerden, baharatlardan, kafeinli içeceklerden, çikolata ve benzeri gıdalardan uzak durmalısınız. Eğer mideniz yanmadan rahat bir gün geçirmek istiyorsanız, sahurda et ve yumurta gibi proteinli gıdaları tercih etmelisiniz. İlerlemiş safhadaki reflünüz ve varsa mide fıtığınız oruç tutmanız nedeniyle şiddetini artırabilir. Bu durumdaysanız oruç tutarken mutlaka doktorunuza danışmalısınız.” dedi.
Yazar:
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ayşegül Öziş
Şunlara da göz atın;