Pudra şekeri, toz şekere kıyasla daha ince taneli ve pürüzsüz yapılı bir tatlandırıcıdır. Pasta, kurabiye ve tatlı yapımında kullanılan pudra şekeri, un gibi pürüzsüz bir kıvamda olduğu için tariflerin dokusunu bozmadan tatlılık verir. Ancak evde pudra şekeri kalmadığında başka malzemeler kullanmanız gerekebilir.
Toz şekeri bir mutfak robotunda veya blenderda çekerek ince bir hale getirebilirsiniz. Daha pürüzsüz olması için 1 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyerek pudra şekeri kıvamına getirin. Bu karışım, orijinal pudra şekerine çok yakındır ve çoğu tatlıda kullanılabilir.
Pudra şekeri yerine sıvı bir tatlandırıcı olarak bal veya akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz. Özellikle kek, kurabiye ve tatlı soslarında kullanılabilir. Ancak sıvı oldukları için tarifteki sıvı miktarını biraz azaltmanız gerekebilir. 1 bardak pudra şekeri yerine 3/4 bardak bal veya akçaağaç şurubu kullanılabilir.
Hindistan cevizi şekeri, doğal ve daha az işlenmiş bir alternatiftir. Toz şekere benzer bir yapısı vardır, ancak pudra şekeri kadar ince değildir. Yine de birçok tatlı tarifinde kullanılabilir. Hindistan cevizi şekeri daha düşük glisemik indeks içerir ve karamelimsi bir tadı vardır.
Stevia gibi kalorisiz tatlandırıcılar da pudra şekeri yerine kullanılabilir. Erythritol genellikle toz formda bulunur ve pudra şekeri gibi davranır. Stevia ise daha konsantre bir tatlandırıcı olduğu için çok az miktar kullanılır.
Pudra şekerine alternatif olarak toz şeker kullanabilirsiniz. Ancak toz şekeri blender ile çekerek ufaltmanız gerekir. Eğer blender ile bu işlemi yapamıyorsanız, bunun yerine toz şekeri bir havana alın. Tahta sopa ile vurarak taneli yapısını küçültebilir ve tariflere uygun bir hale getirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;