Sedef otugiller familyasına ait bir bitki olan pomelo, Çin greyfurtu olarak da bilinir. Turunçgillerin en büyük meyvelerine sahip olan bir türüdür. Bazı ülkelerde 'pompous limonu ve şadok' isimleriyle de tanınır. Pomelo tat bakımından greyfurta benzer. Kalın bir kabuğa sahip olan pomelo meyvesi, greyfurta göre daha tatlıdır. Beyaz lifli kısımları acı bir tada sahip olduğu için fazla tercih edilmez. Ülkemizde sadece Antalya'da yetiştirilen bu meyve, yüksek oranda C vitamini içerir.
Pomelo, kabuklarından ayrıldıktan sonra genellikle taze taze tüketilir. Kabuklarını soymak için, pomelo kabuklarına bıçakla şeritler çizin. Ardından portakal soyar gibi kabuklarını soyun. Meyvenin üzerindeki beyaz lifleri temizleyin. Daha sonra dış zarını soyarak afiyetle tüketebilirsiniz. Pomelonun çekirdeklerini ayırmayı unutmayın.
Pomelo kabukları genellikle kurutulduktan sonra tüketilir. Yüksek oranda C vitamini içeren pomelo kurusu, sade bir şekilde tüketilebilir.
Pomelo salata yapımında da kullanılan bir meyvedir. Özellikle karides gibi deniz ürünlerinden oluşan salatalar, pomelo için idealdir. Ayrıca meyve dilimleri püre haline getirilerek kremaya dönüştürülebilir. Bu kreme kek, pasta gibi tatlı tariflerinde sos olarak kullanılır. Pomelo kreması tarifinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bunun dışında pomelonun çekirdeklerini ayıklayıp suyunu sıkarak taze taze içebilirsiniz.
Pomelo meyvesinin aşırı tüketilmesi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde mide yanması ve mide bulantısı gözlemlenebilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketmeniz önerilir.
Önemli Not: Şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren anneler pomelo meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;