Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan poğaçalar, en sevilen hamur işlerinden biridir. Misafir ağırlarken, çay içerken ve keyif yaparken de sofralarımızdan eksik olmayan poğaçalar, isteğe göre sade, patatesli poğaça, peynirli poğaça, dereotlu poğaça ve mayasız poğaça gibi farklı çeşitleriyle hazırlanabilir. Ancak poğaçaların yapım aşamasında yapılan bazı hatalar, poğaçanın yeterince yumuşamamasına yol açabilir. Bu durumda elde edilen poğaçalar sert ve lezzetsizdir. Tam da bu yüzden, poğaçaların yumuşak olması için mutlaka bilmeniz gereken püf noktalarını sizler için yazımızda derledik.
Poğaça yapmaya başlamadan önce, kullanacağınız tüm malzemeleri (maya hariç) tezgahın üzerine çıkartın. Kullanacağınız mayanın son kullanma tarihine mutlaka göz atın. Eliniz hamurdayken, malzemeleri ayırmak zor olacağı için, malzemeleri uygun ölçüler halinde hazırlayın.
Yumuşak poğaça yaparken dikkat edilecek en önemli hususların başında, işlem sırası gelir. Tariflerin birçoğunda malzemelerin hangi sırayla konulacağı söylenir. Bu sıralamaya dikkat ederek poğaçanızın lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Poğaça yapımında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt, yumurta ve yoğurt gibi malzemeler soğuk olursa, hamur sert bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden poğaça yapımına geçmeden yarım saat önce malzemeleri çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin.
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Poğaça hazırlarken en çok hata yapılan şeylerden biri de, katı malzemeleri elekten geçirmemektir. Özellikle un, uzun süre kapalı bir ortamda kaldığı için topaklanır. Unu doğrudan bardakla eklerseniz, kıvamsız ve sert bir hamur elde edersiniz. Bu durumu önlemek için, unu ve diğer katı malzemeleri elekten geçirerek yavaş yavaş ilave edin.
Tuz, mayanın aktifleşmesini önleyen bir malzemedir. Bu yüzden sıvı malzemeleri ve unu ekledikten sonra, tuz ekleme işlemine geçebilirsiniz.
Eğer poğaçanızın içerisine peynir, patates gibi bir malzeme ekleyecekseniz, hamur mayalanırken iç harcını hazırlayın. Böylece zamandan kazanabilirsiniz. Ayrıca patates veya kıyma gibi kavurma işlemi gerektiren iç harçları, iyice soğumadan hamurun içerisine koymayın. Çok sıcak malzemeler, hamurun yapısını bozar ve yeterince yumuşak olmamasına yol açar.
Poğaçanın hamurunu hazırladıktan sonra, üzerini nemli bez ile örtün. Oda sıcaklığında en az 45 dakika bekletin. Böylece hamurun mayası fermente olacak ve hamur istediğiniz gibi kabaracaktır.
Mayalama işlemi, genellikle hamura şekil vermeden önce yapılır. Ancak tepsi mayalaması genellikle atlanan bir işlemdir. Hamuru iç harçla doldurup şekil verdikten sonra tepsiye dizin. Fırına atmadan önce tepsinin içerisinde 15 dakika daha dinlendirin. Poğaçaların üzerine süreceğiniz yumurtayı, fırına atmadan 1 dakika önce yapın.
Poğaçaların eşit miktarda pişmesi için, fırını mutlaka önceden ısıtın. Poğaçaların pişmesi için, 180 derece genellikle idealdir. Fakat tarif detayında farklı bir derece verildiyse, tarife sadık kalın. Eğer tarifte derece verilmediyse ve mayalı poğaça yapıyorsanız, 190 derece pişirme işlemi için uygundur.
Şunlara da göz atın;