Pirzola, dana, koyun veya kuzu etinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçasıdır. En yaygın olan koyun ve kuzu pirzolasıdır. Protein bakımından zengin olan bu besin, kızartma, fırınlama ve ızgara yöntemleriyle pişirilebilir. Tavuk pirzola ise ekonomik olduğu için daha fazla tercih edilen bir üründür. Ancak tavuk pirzolası, kaburgadan değil, but kısmından elde edilir. Özellikle mangalda tercih edilir.
Daha öncede söylediğimiz gibi, pirzola tavada, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Pişirmeden önce buzdolabından çıkartılıp 1 saat oda sıcaklığında dinlendirilmesi önerilir. Lezzetini artırmak için zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine edilebilir. Marine sosuna bulanan pirzolalar, sosun içine konur ve buzdolabında 30 dakika olacak şekilde pişirilir. Pirzolayı pişirirken mühürleme işlemini uygulamak da oldukça önemlidir.
Dışı antep fıstığına bulanan bu pirzola, fırında pişirilir. Yalnızca 4 malzeme kullanılır. Antep fıstıklı pirzola, şık sunumu ve lezzetiyle davet sofralarının da vazgeçilmezidir.
Piliç pirzola, sarımsaklı sos içinde marine edilir. Daha sonra tavada pişirilir. Patlıcanlı beğendinin üzerine eklenerek servis edilir.
Kuzu pirzola, domates, fesleğen ve kuşkonmaz ile hazırlanan bu yemek, hem besleyici, hem de lezzetlidir. Ortalama 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Şık sunumuyla hem gözünüze, hem damağınıza hitap edecek bir tarif arıyorsanız, duxelle pirzola tarifinden yardım alabilirsiniz.
Biber, domates ve patlıcan ile hazırlanan fırında pirzola, önceden mühürlenmediği için daha uzun süre pişirilir. Fırında patlıcanlı pirzolayı, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Arpacık soğan, patates ve biberiye ile hazırlanan sebzeli pirzola, fırında pişirilip dinlendirildikten sonra servis edilir.
Marine sosunun içerisinde 3-4 saat dinlendirilen ızgara pirzola, hem elektrikli ızgara, hem de mangalda pişirmeye uygundur. İsteğe göre patatesle birlikte servis edilir.
Pirzolayla yapabileceğiniz en farklı yemeklerden biri de, karalahana sarmasıdır. Pirzola ve iç harç üst üste eklenir. Daha sonra karalahana ile sarılarak pişirilir.
Diğer etlere göre daha ekonomik olan tavuk pirzola, kekik, karabiber, pul biber gibi baharatlarla zenginleştirilir. Fırında 40 dakika pişirilen bu yemek, isteğe göre tavada da yapılabilir.
Pirzolaları ayrı ayrı sunmak istemeyenler için, kafes şeklinde hazırlanan kuzu pirzola tarifini öneriyoruz. Ancak pişirme süresinin daha uzun olacağını da söyleyelim.
Şunlara da göz atın;