Patates kızartması, en sevilen yemeklerin başında gelir. Hem ekonomik, hem pratik, hem de lezzetli olması sebebiyle evlerde en çok tercih edilen atıştırmalıklardan biridir. Fast food zincirlerinde de önemli bir yere sahip olan patates kızartması, ne kadar dikkat etsek de dışarıda yediklerimize benzemiyor ve çıtır kıvamını yakalayamıyor diyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, çıtır çıtır altın renkli patates kızartması için dikkat etmeniz gereken püf noktaları:
Püf noktalarına geçmeden önce çıtır patates tarifini videolu anlatımıyla izleyebilirsiniz.
Nefis bir patates kızartması için, mutlaka doğru patates kullanmanız gerekiyor. Kabuğu sarı renkli patatesler, kızartma için oldukça uygun. Ayrıca kullanacağınız patateslerin sert olmasına ve yumuşamamasına dikkat edin. Nişasta oranı yüksek olan patatesler, genellikle kızartmalık patates olarak satılır. Kızartma için bu patatesleri tercih edebilirsiniz.
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra, eşit bir şekilde pişmesi için mutlaka aynı boyda doğramanız gerekir. Tabi ki hepsini tek tek ölçmek çözüm değil. Ancak göz kararına göre uzunluk ve kalınlıklarının aynı olmasına çok dikkat edin. Bu sayede hepsi eşit zamanda pişecektir.
Patates kızartması için, yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir yağ kullanmak gerekiyor. Kızartmalarda genellikle ayçiçek yağı tercih edilse de, lezzetini artırmak için üzerine biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Kızartma işlemini farklı bir yağla yapmak istiyorsanız, fındık yağı en ideal seçeneklerden biridir.
Patatesleri kızartmaya başlamadan önce yapacağınız bazı yöntemler, çıtırlığını artırır. Bu yöntemlerin başında ise soda ve tuz gelir. Bir kasede soda ve tuzu karıştırın. Patatesleri dilimledikten sonra bu karışıma alın ve ortalama 30 dakika bekletin. Soda patatesi yumuşatır, tuz ise lezzetini artırır. 30 dakikanın sonunda patatesleri süzüp kağıt havlu ile kurulayabilirsiniz.
Patates kızartmasının çıtır çıtır olması için deneyebileceğiniz ikinci yöntem, buzlu sudur. Patatesleri dilimledikten sonra buzlu suyun içine alın ve 20 dakika bekletin. Buzlu su, patatesteki fazla nişastayı çıkarır ve kızartma esnasında yağı daha az emmesini sağlar. Buzlu suda beklettiğiniz patateslerin suyunu süzerek kurulayabilirsiniz.
Çıtır patates kızartması için, kızartma yağına bir yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz. Un, yağın sıcaklığının eşit bir şekilde dağılmasını sağlar ve patatesleri her tarafı kızarır. Ancak unu eklerken aşırıya kaçmamaya dikkat edin.
Patatesleri kızartmadan önce mutlaka kurulayın. Aksi takdirde yağa attığınız gibi sıçramalar oluşacaktır. Kızartma işlemini bol yağda yapın ve patatesleri atmadan önce yağın tamamen kızmasını bekleyin. Denemek için bir dilim patatesi yağın içine atabilirsiniz. Patatesleri kızartmaya başladıktan sonra 15 dakika boyunca karıştırmayın. Bunun yerine tavayı dikkatli bir şekilde ara sıra sallayarak yönlerini değiştirmelerini sağlayın. Patatesler tamamen piştiğinde, kevgir yardımıyla alın ve kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağın emilmesini sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;