İçeriğinde bol miktarda mineral barındıran patates, yemeklerin içinde en çok kullanılan sebzelerin başında gelir. Birbirinden farklı çeşitleri vardır. Haşlama, közleme, kızartma ve fırınlama usulüyle pişirilebilen patates, enerji deposu olarak da bilinir. Dünya çapında dört binden fazla çeşidi vardır. Sizlere en sık bilinen patates çeşitlerini listeledik. İşte, patates çeşitleri:
Nişastalı patatesler pişirme, kızartma ve ezme için mükemmeldir. Nişastaları nedeniyle pişirildiğinde birbirine çok iyi tutunmazlar ancak yumuşak ve emicidirler.
“Patates” deyince çoğu insanın aklına genellikle Russet patatesleri gelecektir. Tipik olarak oldukça büyüktürler ve kaba kahverengi deriye sahiptirler.
Russet patatesler ideal pişirme patatesleridir ve aynı zamanda iyi kızartılır, püre haline getirilir veya elma dilimli patateslerle servis edilir. Patates kızartmalarınızın çoğu bu sadık bekleme yöntemiyle yapılır. Nişasta, patates kızartmasının içinin yumuşak, dışının ise çıtır olmasını sağlar.
Eti diğer patateslere göre daha kuru ve parlak turuncu renktedir. Bunu turta yapmak, çorba yapmak için püre haline getirmek veya fırında pişirmek için kullanabilirsiniz. Bir tatlı patateste 14.000 IU'dan fazla A Vitamini bulunur. Bunu perspektife koymak gerekirse, önerilen günlük alım miktarı kadınlar için günde 2.300 IU, erkekler için ise 3.000 IU'dur.
Bu çeşit, sarı ila beyaz tenli, pembe ila mor bir cilde sahiptir. Tadı tatlı ve cevizlidir. Japon tatlı patatesleri ızgarada pişirilebilir, buharda pişirilebilir veya fırınlanabilir.
Mumlu patatesler çorbalar, güveçler, salata ve elma dilimli patates gibi kaynatmanız, dilimlemeniz veya kızartmanız gereken yemeklerde kullanılır.Pürüzsüz, mumsu bir dokuya sahiptirler, böylece pişirme sırasında şekillerini korurlar.
Bu patatesin soluk sarı bir kabuğu, zengin sarı eti ve sıkı bir dokusu vardır. Patates salataları için ızgarada pişirilir, sotelenir, kızartılır, bütün olarak kavrulur veya buharda pişirilir.
Parlak kırmızı tenli bu parmak, etinin pembe ebrusu nedeniyle şefler arasında favoridir. En iyi şekilde haşlanan veya kızartılan küçük, tereyağlı bir patatestir. Garnitür olarak kullanın veya salataya dilimleyerek servis yapın.
Bu, sarımsı, ten rengi pürüzsüz bir cilde ve çok açık sarı etli bir yadigâr çeşididir. Patates salatalarında en iyisidir, fakat aynı zamanda haşlanmış, buharda pişirilmiş ve kavrulmuş olarak da harikadır.
Çok amaçlı patatesler, nişastalı patateslere göre daha az nişastaya sahiptir, ancak pişirildiğinde tamamen parçalanacak kadar fazla değildir. Çoğu patates yemeği için kullanılabilirler.
Bunlar orta boy, ten rengi ve kırmızı tenli, altın etli patateslerdir. Dokusu pürüzsüz ve nemli, tadı ise tatlıdır. En iyi şekilde pişirilir, haşlanır, kavrulur veya hafifçe ezilir.
Kırmızı kabuk ve pişirildiğinde iyi tutunan nemli, kremsi beyaz ete sahiptir. Haşlanmış, dilimlenmiş ve üzerine tereyağı ile servis edilmelidir. Patates salatalarında haşlanabildiği gibi kızartılabilir, püre haline getirilebilir ve fırınlanabilir. Güney'in ezilmiş patates salatası için haşlanmış veya çorbaya karıştırılmış harika.
Bu patatesin karakteristik olarak ince bir kabuğu vardır, bu da onu diğer patateslerin derisi ile ilgili duyusal endişeleri olan çocuklara servis etmek için mükemmel kılar. Eti kremsi ve sarıdır. Ezilmiş, haşlanmış, kızartılmış olarak kullanılabilir.
Bu ten rengi ve beyaz etli büyük bir patatestir. Fırında pişirilir, püre haline getirilir, kızartılır.
Patateslerinizi satın almadan önce incelemek iyi bir fikirdir. Biraz kir olması normaldir ve tamamen normaldir, ancak gözlerden (patatesteki küçük girintiler), yumuşak lekelerden, kesiklerden ve oyuklardan veya cildinde yeşil bir renk tonu olan herhangi bir patatesten kaynaklanan filizlenmelere karşı dikkatli olmak ve bunlardan kaçınmak istersiniz. Yeşil renk, patatesin çok fazla ışığa maruz kaldığı ve kramp, baş ağrısı, ishal ve ateş gibi bazı kötü durumlara neden olabilecek toksin solanin geliştirdiği anlamına gelir. Böyle bir patatesin tadı da acı olacaktır.
Patatesleri temizlemek için, kiri ve kalıntıları gidermek için onları biraz su altında iyice fırçalayın ve kesilmesi gereken derin gözler olup olmadığını kontrol edin. Kabuğu yenilebilir olduğundan patatesleri istemediğiniz sürece soymanıza gerek yoktur.
Nişastalı patatesler pişirme ve kızartma için mükemmeldir. Nişastaları nedeniyle, pişirildiğinde birbirine çok iyi tutunmazlar, ancak yumuşak ve emicidirler; fırında patates üzerindeki tereyağı veya fritözdeki yağ için mükemmeldirler.
Şunlara da göz atın;