Palamut, ılık ve sıcak denizlerde, hem kıyılarda, hem de açıkta yaşayan kemikli bir balıktır. Büyük ve keskin dişlere sahip olan palamut, boyuna göre kestane palamudu, çingene palamudu, piçuta, torik gibi isimlerle adlandırılır. Özellikle Karadeniz ve Marmara'da avlanan palamut balığı, birçok farklı tarifte kullanılır. Palamut balığının en lezzetli olduğu ay, Ekim ayıdır. Etli bir balık olduğu için, son derece doyurucudur.
Palamut, tavada, fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama veya pilaki şeklinde pişirilip sunulabilir. Diğer balık yemeklerine göre daha az yağ içerdiği için, kızartıldığında daha hafif bir tada sahiptir. Palamut balığının en sevilen hali, tavada pişirilerek hazırlanır.
Palamutları tavada pişirmek için, takoz şeklinde kesin. Tuz ve zeytinyağı ile marine ettiğiniz palamutları, yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin.
Palamutları kızartmak için takoz şeklinde kesebilir veya bütün halde bırakabilirsiniz. Palamutları kısa sürede kızartmak için, dışını mısır ununa bulayın. Daha sonra derin yağlı bir tavada önlü arkalı kızartın.
Palamutları fırında kurutmadan pişirmek için, ilk yapmanız gereken yağ ve tuzla marine etmektir. Palamutları marine ettikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kurumalarını önlemek için palamutların üzerini mutlaka kapatın ve pişirme süresinin çok uzun olmamasına dikkat edin.
Palamut tarifleri sayfamızdan daha fazla tarife ulaşabilirsiniz.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan soslu palamut, soya sosu ve limon suyu ile marine edilir. Aroma katmak için taze kekik ilave edilir. Soslu palamutun porsiyonu, ortalama 210 kaloridir.
Palamutlar tavada kızartılmadan önce, tuz ile ovulur. Daha sonra una bulanır ve yapışmaz yüzeyli tavada pişirilir. Palamut tava, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Palamut dolması, palamut ile yapılan en farklı yemeklerden biridir. Balığın içi soğan, maydanoz, sarımsak ve domates ile doldurulmasıyla hazırlanır. Közlenmiş biber eşliğinde servis edilir.
Palamut buğulama, patates, pırasa ve havuç ile hazırlanan bir yemektir. Pilav tenceresine eklenen palamut ve sebzeler, kısık ateşte pişirilir. Buğulama yapımında kullanılacak balıkların kılçıkları önceden ayıklanabilir.
Pilaki, ince ince dilimlenmiş palamut, domates ve biber ile hazırlanır. Fırında pişirilen palamut pilaki, limon suyuyla zenginleştirilir. Ilık ya da soğuk bir şekilde servis edilir.
Palamut köftesi yapımında, balıklar ilk olarak haşlanır. Daha sonra temizlenir ve ekmek için, çam fıstığı, kuş üzümü gibi malzemelerle karıştırılır. Köfte şekli verildikten sonra tavada kızartılır.
Palamut lakerda, kaya tuzu, kırmızı soğan ve lime ile hazırlanan bir meze çeşididir. 20 gün boyunca bekletilen lakerda, yemeklerin yanında sunulur. Palamut lakerdanın bir tanesi, ortalama 50 kaloridir.
Dış harcı çıtır pane harcı ile kaplanan palamut, kızartma usulüyle pişirilir. Hazırlanan paneler, nar ekşili domates eşliğinde sunulur. Palamut pane, ortalama 30 dakikada hazırlanır.
Tahin ve biberiye ile zenginleştirilen renkli palamut, balkabaklı püre eşliğinde sunulur. Ayrıca turp ve sirke ile zenginleştirilir. Hem göze, hem de damağa hitap eden bir tariftir.
Palamut ile yapabileceğiniz yemeklerden biri de, kış aylarında içinizi ısıtacak palamut çorbasıdır. Patates ve havuç ile zenginleştirilen bu çorba, 40 kaloridir. Diyet listeleri için de uygundur.
Bol soğan ve maydanoz eşliğinde pişirilen fırında palamut, 30-35 dakika gibi kısa bir sürenin ardından sofralardaki baş köşeyi alır. Palamutların kurumasını önlemek için, sıvıyağ ile marine etmeyi unutmayın.
Soğan, domates ve zeytin ile hazırlanan kağıtta palamut, yağlı kağıdın içerisinde pişirilir. Kokusunu bastırmak için, bir adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen kızarmış çubuk palamut, yalnızca 4 malzeme ile hazırlanır. Kızarmış çubuk palamut tarifini, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Palamut silkmesi, palamut, patates ve soğan ile hazırlanan bir yemektir. Baharatlarla zenginleştirilen bu yemek, limon dilimleri ile birlikte sunulur.
Şunlara da göz atın;