Nisan Ayı Bahçe Bakımı: Nisan Ayında Ne Ekilir?

Nisan ayında hangi bitkiler ekilir? Nisan ayında bitki ve bahçe bakımı nasıl yapılır? Nisan ayında budama ve ekim yapılır mı? İşte, yeşilliklerle dolu bir bahçe için Nisan ayında yapılması gereken işler:
Nisan Ayı Bahçe Bakımı: Nisan Ayında Ne Ekilir?
03 Nisan 2023, 15:55

Nisan ayında havalar ısınmaya ve toprak sıcaklığı artmaya başlar. Bitkiler bu dönemde büyümeye ve gelişmeye dönemine girer. Kış mevsiminde uyuyan çiçekler uyanır, bahçe ve balkonlarda rengarenk çiçekler filizlenmeye başlar. Ayrıca yeni tohumların ekilmesi ve budama gibi önemli işler de bu aylarda yapılır. 

bitki ekimi

Nisan Ayında Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Bitkilerin dikilme zamanı

Kiraz ağacı, kayın ağacı, açelya, düğün çiçeği gibi bitkiler, Nisan ayında saksılarından çıkarılır daha geniş bir alana dikilmelidir. Hassasiyetle büyüyen yaz bitkileri saksılarından çıkarılır ve doğru noktalara dikilir. Nisan ayında sıcakların bastıracağını unutmadan yer seçimi yapabilirsiniz.

budama

  1. Çalıların budanması

Baharın müjdecisi olan bahar dalı, altın çanak, katır tırnağı, kanarya gülü gibi çalılar, çiçeklerini döktükten sonra hiç vakit kaybetmeden budanmalıdır.

  1. Kıştan kalanlar temizlenmeli

Nisan ayı itibariyle bahçe ve bitkiler daha fazla bakımı ihtiyaç duyar. Öncelikle bitkilerin yetiştirileceği bahçe ve balkonlar güzelce temizlenmelidir. Bitkilerdeki kıştan kalan kuru ve solmuş yapraklar temizlenmeli, sağlıklı yapraklardan uzaklaştırılmalıdır. Çit bitkileri budanmalı, hasta yapraklar temizlenmelidir.

toprak çapalama

  1. Toprak çapalanmalı

Eğer geniş bir bahçeniz varsa, sertleşen toprağı çapalamak için en iyi zaman Nisan ayıdır diyebiliriz. Kışın soğuk hava ve yağmur nedeniyle toprak sertleşir ve geçirgenliğini kaybedebilir. Bu yüzden bitkilerin dipleri çapalanmalı, ekim yapılmayan topraklar çapa yardımıyla havalandırılmalıdır. Bu işlemi yaz boyunca düzenli bir şekilde yapmaya dikkat edin.

  1. Gübre zamanı

Nisan ayında kış uykusundan uyanan bitkilerin gelişmelerini desteklemek için, bitki çanaklarına fosfor, potasyum, azot içeren gübreler verilmelidir. Organik gübreler, daha sağlıklı olacaktır. Toprakta uzun vadede çözünen gübreler, bitkiye ihtiyaç duyduğu tüm besinleri verir.

bahçe ilaçlama

  1. Bahçe ilaçlaması

Nisan ayında bitkilerin daha fazla böceklendiğini görebilirsiniz. Özellikle güllerde bit ve külleme, çit bitkilerinde mantar gibi hastalıklar olabilir. Bu durumdan korunmak ve kurtulmak için, bahçenizi uygun miktarda ilaçlamalısınız. Ayrıca bu işlemi belirli aralıklarla tekrar etmeniz gerekir. İlaçlama arasında 10 gün beklemeniz yeterli olacaktır. 

  1. Hazır fidelerin ekimi

Eğer hazır fide satın aldıysanız, bu fideleri su dolu kapta bekleterek köklendirin. Kökleri suyu emdikten sonra, saksı veya bahçeye dikim işlemine geçebilirsiniz. Uzun boylu bitkileri en arkaya, kısa boyluları ise ön sıralara dikmeye özen gösterin.

tohum ekme

  1. Tohum serpme

Nisan ayının 15'inde, kadife çiçeği, kozmos, zinya gibi iri tohumlu bitkileri, tarhlara serpin. Üzerini toprakla örtün ve ilk can suyunu verin. Yazlık soğanları, marul, domates, biber gibi bitkilerin tohumlarını da bu ayda filizlendirmeye başlayabilirsiniz.

  1. Toprak kontrolü

Nisan ayında sıcaklıklar artmaya başladığında, bitkilerin topraklarını 2-3 günde bir kontrol edin. Hava sıcaklıkları arttıkça bitkilerin su ihtiyacı artar. Kurumaya başlayan toprağı sulama işlemini ihmal etmeyin.

  1. Sarmaşıklar sabitlenmeli

Yasemin, lematis, begonvil, hanımeli gibi çiçek veren sarmaşıkları, yerlerine sabitleyin. Kuruyan dalları dipten kesin ve gübreleme işlemini unutmayın. Boyu uzayan sarmaşıkların gelişimini kolaylaştırmak için, destek çubuklarından yardım alın. 

bahçede yetiştirilen sebzeler

Nisan Ayında Hangi Bitkiler Ekilir?

Nisan ayında, fidan ve tohum ekimlerini yapabilirsiniz. Biber, domates, patlıcan, salatalık tohumlarını, küçük alanlarda çimlendirip fide haline getirdikten sonra, 15 Nisan itibariyle daha geniş bir yere dikmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada fidelerin en az 3 yapraklı olmasına dikkat edin. Bamya, fasulye, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumları da bu ayda ekilebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Anksiyeteye iyi gelen bitkiler
  2. Bahar alerjisi yapmayan bitkiler
  3. Nane nasıl hasat edilir?
  4. Roka hasadı nasıl yapılır?
  5. Banyoda yetiştirebileceğiniz bitkiler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo