Sabahınız kapıdan dışarı koşarken ağzınıza bir meyve tıkıştırarak mı başlıyor? Ya da belki öğle yemeğinizi bitirmek için sadece 10 dakikalık kısa bir mola veriyorsunuz? Hızlı yiyen biriyseniz, programınızdan daha fazla zaman ayırmalı ve nasıl yediğinize odaklanmalısınız. Yavaş yeme, daha dikkatli tüketime olanak tanıyan, yiyecekleri daha yavaş bir tempoda yeme uygulamasıdır. Yiyecekleri iyice çiğnemenizi, tatların tadını çıkarmanızı ve vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerine dikkat etmenizi teşvik edecektir. Yavaş yemek ayrıca daha iyi sindirimi destekleyebilir ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir.
Hızlı Yemek Zararlı Mı?
Hızlı yemek yemek diyabet riskini artırabilir. 2019 tarihli bir çalışmada diyabet geliştirme riski yüksekti. Araştırmacılar, hızlı yiyenlerin yaklaşık %30'unun diyabet geliştirdiğini buldu. Hızlı yemek yeme, vücudun tokluk sinyali veren doğal mekanizmasını atlattığı ve daha yüksek kalori alımına yol açtığı için aşırı yemeyle ilişkilendirilir. Zamanla bu, kilo alımına ve sonunda obeziteye katkıda bulunabilir.
Yavaş Yemenin Faydaları Nelerdir?
Yavaş yemek genellikle bir yemeği bitirmek için en az 20 ila 30 dakika harcamak anlamına gelir. Bu süre beyne tokluk hissini kaydetmesi için zaman tanır, çünkü midenin beyne dolu olduğuna dair bir sinyal göndermesi genellikle yaklaşık 20 dakika sürer.
- 2017 tarihli bir çalışmaya göre, yavaş çiğneyen kişilerin sindirimi daha iyidir. Yavaş yemek, yiyecekleri daha küçük parçalara bölen ve sindirim sisteminin işlemesini kolaylaştıran kapsamlı çiğnemeye olanak tanır. Bu, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunları önlemeye yardımcı olabilir.
- Yavaş yemek beyninize tokluk sinyallerini göndermek için zaman tanır. Bu sayede gerektiği kadar yemek yiyebilir ve daha çabuk doyabilirsiniz.
- Yemek için zaman ayırmak, yemeğinizin lezzetlerini, dokularını ve aromalarını tatmanızı sağlar. Bu, yemekleri daha keyifli ve doyurucu hale getirebilir, yemeyi daha bilinçli ve keyifli bir deneyime dönüştürebilir.
- Yavaş yiyenler genellikle açlık sinyallerinin daha fazla farkındadır ve ne zaman yemeyi bırakacakları konusunda daha bilinçli kararlar alabilirler. Bu, genel kalori tüketiminin azalmasına ve zamanla sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olabilir.
- Yiyecekleri daha iyi çiğneyerek ve daha yavaş bir tempoda yiyerek vücudunuz tükettiğiniz şeylerden daha fazla besin çıkarabilir.
- Yavaş yemek, farkındalığı teşvik ederek öğünler sırasında şimdiki ana odaklanmanıza yardımcı olur. Bu farkındalık, yiyecekle ilişkinizi iyileştirebilir, duygusal veya stres kaynaklı yemeyi azaltabilir ve diyetinizde daha sağlıklı seçimler yapmanızı sağlayabilir.
Şunlara da göz atın;
- Hızlı yemek yemenin zararları
- Neden margarin kullanmaktan kaçınmalıyız?
- Yatmadan önce süt içmeli misiniz?
- Vücuttaki iltihap nasıl atılır?
- Yağlı beslenmenin beyin sağlığı üzerindeki etkisi