Konserve yaparak koruyabileceğiniz birçok yiyecek var. Domates, fasulye ve mısır gibi sebzeleri, elma, çilek, kiraz ve kayısı gibi meyveleri ve hatta tavuk, sığır eti, kuzu eti gibi etleri saklayabilirsiniz. Bununla birlikte, kesinlikle yapamayacağınız bazı yiyecek grupları vardır. Bunlardan biri süt ürünleridir.
Her şeyden önce bir sağlık sorunudur. Bazı yiyecekler ısı transferine müdahale ediyor ve aslında bakterilerin gelişebileceği ortamlar yaratıyor. Bu tür bakterilerden biri, yiyecekleriniz uygun şekilde konserve edilmezse botulizme neden olduğu bilinen clostridium botulinum olarak bilinir. Botulizm toksinlerini gıda yoluyla almak ciddi hastalıklara ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir.
Süt ürünlerinin herhangi bir konserve koruma şekli ile zararlı bakteri oluşumuna karşı bu kadar hassas olmasının nedeni, süt ürünlerinin çok düşük asit seviyelerine sahip olmasıdır. Asitliği daha yüksek olan gıdaların zararlı toksinler geliştirme olasılığı çok daha düşüktür. Öyleyse, kendinizi bir sürü süt ürünüyle bulursanız, yapamıyorsanız, hepsini tam olarak nasıl koruyacaksınız?
Konserve, uygun bir sızdırmazlık sağlamak ve bazı durumlarda içindeki yiyeceği pişirmek için her zaman bir dereceye kadar ısı içerdiğinden, süt ürünleri için uygun değildir. Süt ürünlerinin korunması için sıcaklığın düşürülmesi gerekir, bu nedenle süt soğutulur. Ancak daha uzun süre dayanmasını sağlamak için sütten yapabileceğiniz birkaç ürün var.
Büyük miktarlarda süt ürünlerine erişimi olanlar genellikle tereyağı ve peynir yaparlar. Peynir yapımı sütü ısıtmayı gerektirse de mevcut bakteriler aslında sütteki şekerleri yer ve laktik asit üreterek zararlı organizmaların büyüyemeyeceği bir ortam yaratır. Tereyağına gelince, tuzsuz ise buzdolabında saklayın. Tuzlu tereyağı ise üzeri kapalı olduğu sürece oda sıcaklığında saklanabilir.
Süt ürünlerini korumanın en iyi yolu dondurmaktır. Ve iyi bir kural, süt ürünlerinin veya ana bileşen olarak süt içeren tariflerin en iyi şekilde taze veya dondurulmuş olarak hazırlandığını hatırlamaktır. Dondurma, botulizm toksinini yok etmeyecektir, ancak mandıra asla botulizmin gelişmesine izin verecek kadar ısıtılmazsa, dondurma ömrünü uzatacak ve aylarca görece tazeliğini koruyacaktır. Bir mandıra hasadını korumanın diğer yolları arasında yoğurt ve dondurma yapmak yer alır.
Şunlara da göz atın;