Gül ailesine mensup olan mürdüm eriği, yaz aylarının sevilen meyvelerinden biridir. Potasyum ve magnezyum kaynağı olarak bilinen bu meyve, genellikle Ağustos-Eylül aylarında tüketilir. Hafif mayhoş bir tada sahip olan mürdüm eriği, sade tüketilebildiği gibi, tatlı yapımında da kullanılır. Anavatanı Japonya olmasına rağmen, ülkemizde rağbet gören meyveler arasında yer alır.
Mürdüm eriği, lif bakımından zengin bir besin olduğu için, sindirim sistemine iyi gelir. Mide ülserinin tedavisine yardımcı olur. Kilo vermeyi destekleyebilir.
Mürdüm eriği, kolesterolü düşürmenin mükemmel bir yoludur. Kolesterol dengesini korur ve potasyum içeriği sayesinde kan damarlarındaki gerilimi gevşetir. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Mürdüm eriğinde bulunan bakır ve demir, kansızlığa iyi gelir. Aynı zamanda kan dolaşımını artırarak vücuda enerji verir. Günde 3-4 adet mürdüm eriği yiyerek kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz.
Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre, mürdüm eriğinin meyvesinde ve kabuğunda bulunan fitobesinler, antikanser olabilir. Bu yüzden beslenmenize mürdüm eriği eklemek, iyi bir fikir olabilir.
Mürdüm eriği, yüksek magnezyum ve C vitamini seviyeleri sayesinde uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir ve daha kaliteli bir uykuya yardımcı olabilir.
Mürdüm eriğindeki C vitamini seviyesi, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve hastalıklara karşı savunma sisteminizi geliştirir. Ayrıca beyaz kan hücreleri üretimini uyarır.
Bakır, demir ve fosfor bakımından zengin olan mürdüm eriği, kemik mineral yoğunluğuna ve osteoporozun önlenmesine katkıda bulunabilir.
1 adet (45 gram) mürdüm eriği şunları içerir;
Şunlara da göz atın;