Mor patatesler, klasik kahverengi Rus patatesinin parlak renkli kuzenleridir. Mor patates, çekici bir garnitür olmasının yanı sıra, tipik patatesten daha sağlıklıdır: yüksek oranda antioksidan içerirler ve hatta kan basıncınızı düşürebilir ve kan pıhtılaşmasını önleyebilirler. Yemeğinize sağlıklı ve güzel bir katkı sağlamak için onları bir et veya balık ana yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. Mor patates nasıl pişirilir merak ediyorsanız sizlere anlattık. Sizler için üç farklı mor patates pişirme yöntemini anlattık. İşte, mor patates nasıl pişirilir:
Fırında Pişirmek İçin Malzemeler
- 90 mL zeytinyağı
- 1 kg mor patates, yıkanmış
- 1 büyük arpacık soğanı, dilimlenmiş
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz ve biber
- Frenk soğanı
Sote için Malzemeler
- 3 kalın dilim pastırma (vejeteryan değilseniz)
- 250 gram mor patates, yıkanmış, dilimler halinde kesilmiş
- 1 küçük soğan, uzunlamasına dilimlenmiş
- 4 orta boy, ince dilimlenmiş shiitake mantarı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
- Bir tutam toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı taze tarhun
- 1 yemek kaşığı kapari, doğranmış
- 1⁄2 yemek kaşığı (7,4 mL) tuzsuz tereyağı
Haşlama için Malzemeler
- 0,45 kg mor patates, yıkanmış
- 2 çay kaşığı doğranmış taze biberiye yaprağı
- 60 gr çekirdeksiz kalamata zeytin, ince dilimler halinde kesilmiş
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Kaşar tuzu ve biberi
Fırında Mor Patates Nasıl Yapılır?
- Fırını 200 °C'ye ısıtarak yağınızı ısıtmaya başlayın. Zeytinyağını bir kızartma tavasına dökün ve ısınması için fırına koyun. Bu, kavurma sürecini hızlandıracak ve böylece patateslerin tadını daha çabuk çıkarabilirsiniz.
- Geniş bir tencereye patateslerinizi alıp üzerine su ekleyin ve haşlayın. Tavaya patatesleri zar zor kaplayacak kadar su dökün. Bir tutam tuz ve biraz sirke ekleyin ve brülörü yüksek seviyeye getirin. Su yaklaşık 10 dakika sonra kaynamaya başlamalıdır. Bu noktada, ısıyı orta-düşük seviyeye indirin ve patatesleri birkaç dakika pişirin.
- Patatesleri bir kevgir içinde süzün ve un, tuz ve karabiber ekleyin. Un, tuz ve karabiberi etrafa yaymak için patatesleri çatalla karıştırın.
- Tavayı ocaktan alın ve patatesleri ve arpacık soğanları ekleyin. Tavayı fırın eldiveni ile çıkarın ve patatesleri doldurmadan önce arpacık soğanlarını ekleyin. Yağ sıcak olacak ve patatesler ile arpacık soğanları temas ettiklerinde cızırdayacak, bu nedenle biraz mesafe bırakın ve dikkatli olun.
- Patatesleri her iki tarafta 15 dakika pişirin. Tavayı tekrar fırına koyun ve patateslerinizin 15 dakika pişmesine izin verin. Tavayı çıkarın, patatesleri ters çevirin ve servis yapmadan önce 15 dakika daha kızartmalarına izin verin.
Sote Mor Patates Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtın, ardından soğanları eşit bir tabaka halinde ekleyin. Tavaya 1 yemek kaşığı (15 mL) zeytinyağı dökün ve kısık ateşte ısıtın. Soğanları tavaya eşit şekilde yerleştirin. 5 dakika pişmelerine izin verin, ardından 1⁄2 yemek kaşığı tereyağı ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın.
- Soğanlarınızı birkaç dakikada bir karıştırın ve kızartıldıktan sonra çıkarın. Yemeğin geri kalanını hazırlarken soğanları kısık ateşte pişirmeye devam edin ve birkaç dakikada bir karıştırın. Yaklaşık 30 dakika sonra eşit şekilde kızarmaları gerekir. Tavayı ocaktan alın ve birleştirmeye hazır olana kadar kenarda tutun.
- Pastırmayı küp küp doğrayın ve çıtır çıtır olana kadar pişirin. Orta ateşte yeni bir tavayı ısıtın ve ısındığında küçük pastırma parçalarınızı dökün. Pastırmayı hafifçe çıtır çıtır olana kadar yavaşça soteleyin, ardından yağını boşaltmak için parçaları kağıt havluyla kaplı bir tabağa koyun. Şimdilik bir kenara koyun.
- Mantarları yıkayıp doğrayın. Mantarları soğuk su altında durulayın, kiri temizleyin. Onları bir kağıt havluya koyun. Kuruduktan sonra, her birini bir kesme tahtası üzerinde tutarak doğrayın. İkiye bölün, sonra bir yarısını tahtaya, kesik tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve dikey şeritler halinde dilimleyin.
- Pastırma tavasına mantarları ekleyin ve kahverengi olana kadar pişirin. Şimdi tavada kalan pastırma yağında mantarlarınızı soteleyeceksiniz. Bir tutam tuz ve karabiber ekleyin. Mantarların bir tarafının kızarmasına izin verin, ardından dikkatlice çevirin. Kızarmayı bozacak herhangi bir noktada tavayı sallamaktan veya hareket ettirmekten kaçının. Eşit şekilde kızardıktan sonra, daha sonra kullanmak üzere daha küçük bir tabağa koyun.
- Tavaya patatesleri ve 2 yemek kaşığı (30 mL) zeytinyağını koyun. Henüz yapmadıysanız, patatesleri dikkatlice dilimler halinde kesin. Zeytinyağının geri kalanını dökün ve patatesleri eşit bir tabaka halinde yerleştirin. Biraz pul biber ve tuz serpin.
- Patatesleri her iki tarafta 3-5 dakika kızartın, ardından ısıyı düşürün. Patateslerin kızarmasına izin verirken tavayı sabit tutun. Her iki tarafı da kızardıktan sonra, ısıyı orta seviyeye düşürün, böylece patatesleri tamamen pişirebilirsiniz. Patateslerin ne zaman piştiğini test etmek için bir çatalla hafifçe delin.
- Kaparileri atın, ardından diğer malzemeleri ekleyin ve tekrar ısıtın. Patatesler piştikten sonra kaparileri aynı tavaya ekleyin ve bir dakika kadar çıtır çıtır olmasını sağlayın. Şimdi tüm malzemeleri (soğan, mantar ve pastırma) tavada birleştirin. Sıcak olana kadar kısık ateşte ısıtın.
Mor Patates Nasıl Haşlanır?
- Patateslerinizi büyük bir tencereye koyun, suyla doldurun ve kaynatın. Patateslerinizi 5 cm kaplayacak kadar su ekleyin ve tuzlayın. Ocağı en yükseğe çevirin ve kaynatın, ardından ısıyı düşürün ve bir bıçak patatesleri kesebilecek kadar kaynamaya bırakın. Bu 20-25 dakika sürmelidir.
- Biberiye ve yağı bir tavada kızdırın. Patatesleri haşlarken, yağ ve biberiyeyi birleştirin ve biberiye cızırdayana kadar orta ateşte ısıtın. Isıyı düşürün ve biberiye kokusu gelene kadar yaklaşık bir dakika daha pişirin. Ocaktan alıp şimdilik kenara koyun.
- Patatesleri süzün ve dörde bölün. Tahliye etmek için bir kevgir kullanabilir veya patatesleri tava kapağıyla geri tutarken suyu dökebilirsiniz. Kesmeye başlamadan önce patateslerin soğumasını bekleyin.
- Patatesleri biberiye ve zeytinlerle karıştırın. Patatesleri ve biberiye yağını tencerede birleştirin, ardından zeytinleri ekleyin. Bir kaşıkla karıştırın ve tadına bakmak için tuz ve karabiber ekleyin.
- Mor Patateslerin Yıkanması ve Saklanması
- Derin mor bir renk tonu ile lekesiz patatesler satın alın. Mor patatesleri çoğu markette, tipik olarak diğer parmak patateslerin yanında bulabilirsiniz. Derin, gerçek mor tonu olan ve derin izleri olmayan patatesleri arayın.
- Mor patatesleri bir haftaya kadar serin ve kuru bir yerde kese kağıdı içinde saklayın. Tatlarını ve renklerini etkileyebileceğinden, patateslerinizi buzdolabına koymaktan kaçının. Bunun yerine, patateslerinizi saklamak için kiler gibi serin, karanlık ve kuru bir yer seçin. Onları poşetlemek istiyorsanız, plastik yerine kağıt poşet kullanın.
- Mor patatesleri soğanlardan uzakta saklayın. Birlikte pişirildiklerinde çok lezzetli olsalar da patates ve soğan ayrı ayrı saklanmalıdır. Çiğ olduklarında, hem soğan hem de patates gaz ve nem salar, bu da diğerinin daha çabuk bozulmasına neden olabilir.
- Zaman kazanmak için fırçalamadan önce patatesleri ıslatın. Patatesleri lavaboya koyun ve üzerini suyla kapatın. Yaklaşık 20 dakika bekletin, ardından lavaboyu boşaltın ve ovmadan önce tekrar durulayın. Islatma sırasında kirlerin çoğu dökülecek ve bu da size fırçalama süresinden tasarruf ettirecektir.
- Patatesleri temizlemek için akan suyun altında ovun. Her seferinde bir patates alın ve soğuk, akan su altında yıkayın. Yüzeyi bir fırça veya ellerinizle iyice ovun, ancak sabun kullanmayın. Patateslerinizi daha uzun süre taze tutmak için, onları kullanmaya hazır olana kadar yıkamayı bekleyin.
Şunlara da göz atın;
- Mor patatesli tarifler
- Patatesli tarifler
- Mor patatesin faydaları nelerdir?
- Patates kabukları nasıl değerlendirilir?