Mide Şikayeti Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Mide rahatsızlığı olanlar oruç tutabilir mi? Mide şikayeti olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Prof. Dr. Yaşar Çolak'tan mide şikayeti olanlar için Ramazan ayında beslenme önerileri:
Mide Şikayeti Olanlar Oruç Tutabilir Mi?
24 Nisan 2024, 22:23

Ramazan ayıyla birlikte sık sorulan sorular arasında mide şikayetleri olan kişilerin oruç tutmalarında bir sakınca olup olmamasıdır. Oruç tutulması,  genel anlamda sağlık açısından faydalı yönleri olmakla birlikte var olan mide şikayetleri olan kişilerde şikayetlerin artmasına yol açabilmektedir. Bu yönden ramazan ayında özellikle mide şikayeti olan kişilerin bu yönde dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. 

Mide Şikayeti Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Genel olarak midede gastriti ve reflüsü olan kişiler diyetlerine dikkat etmek ve gerekirse doktor kontrolünde mide koruyucu ilaç kullanımı desteğiyle oruç tutabilmektedirler. Bu yönde kesin bir yasak doğru ve bilimsel değildir. Ancak mide ülseri olan kişilerde uzun süreli açlık ve artan mide asidi nedeni ile ülser düzelene kadar geçecek sürede oruç tutmalarını önermemekteyiz.



Mide Hastaları Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

Mide şikayeti olan kişilerde iftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İftarda su ve çorba tarzı gıdalarla başlanmalıdır. Yağlı, kızartma tarzı, salçalı ve bol baharatlı gıdalar özellikle mide şikayetlerini artıcı olduklarından gerek iftar gerekse sahurda tercih edilmemelidir. İftarda yapılan diğer önemli bir hata da hızlı yemek yemektir. Oysaki gıdaların iyice çiğnenmeden yenmesi hazımsızlık şikayetlerinin en önemli nedenlerinden birisidir. Bu nedenle besinler iyice çiğnenerek yavaş yavaş tüketilmelidir. Gaz şikayeti olmayan kişilerde süt, özellikle ev yapımı yoğurt ve ayran tüketimi hem sıvı ihtiyacı, hem de protein içeriği nedeni ile tokluk hissi vermesi nedeni ile tercih edilmelidir. Genel olarak yağlı ve kızartma tarzı gıdalar yerine çorbalar, pişmiş sebze yemekleri, ızgara tarzında yağsız etler tüketilmelidir. Salatalar sağlıklı olmakla birlikte özellikle gaz şikayetini artırabilmektedir. Şeker hastalığı olmayan kişiler tatlı konusunda da özellikle hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 


Yapılan diğer önemli hatalardan birisi de yemek yiyip uzanmak veya yatmaktır. Bu özellikle reflüsü olan kişilerde kaçınılması gereken bir davranıştır. Yemekten sonra en az 2 saat yatılmamalıdır. İftar ve sahurda çay ve kahve tüketiminin de mide şikayetlerini artırabileceği unutulmamalıdır. Özellikle demli çay ve kahve mide ve özellikle reflü şikayetlerini artırabilmektedir. Ayrıca çay ve kahve diüretik yani idrar söktürücü özellikte olmaları nedeni ile de gün içinde susuzluğu artırabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca çok sıcak tüketilen tüm gıda ve içeceklerin de yemek borusu kanser riskinde artışa yol açabileceği unutulmamalıdır. Tüm bunlara dikkat etmelerine rağmen mide şikayeti oruç tutarken olan kişiler mutlaka doktorlarına başvurmalıdır. 


Yazar:

Medicana Ataşehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Çolak

instagram.com/prof.dr.yasarcolak


Şunlara da göz atın;

  1. Astım hastaları oruç tutabilir mi?
  2. Böbrek hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Hamileler oruç tutabilir mi?
  4. Tiroid hastaları oruç tutabilir mi?
  5. Oruç tutmaya engel olan hastalıklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo