Mantı, Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. Kayseri mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, kıymalı harç, mantı hamuru ve sos eşliğinde hazırlanır. Bazı ülkelerde farklı şekillerde yapılışı da mevcuttur. Hazırladığınız mantı için farklı soslar denemek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız listeden faydalanabilirsiniz. İşte, birbirinden lezzetli mantı sosları:
Malzemeler; 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kalığı kuru nane, 1 çay kaşığı pul biber, 1/2 su bardağı mantı suyu.
Yapılışı: Öncelikle sos tavasında tereyağını eritin. Ardından salçayı ekleyerek 2 dakika kavurun. Daha sonra pul biber ve naneyi ilave edin ve karıştırın. Son olarak mantı suyunu ekleyin ve 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Sosu, mantının üzerinde gezdirebilirsiniz.
Malzemeler; 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber.
Yapılışı: Özellikle acı severlerin çok sevdiği bu sos için, tereyağını eritin. Tereyağı tamamen eridiğinde toz biber ve pul biberi ekleyerek yağın rengi değişene kadar karıştırın. Hazırladığınız sosu, mantının üzerine ekleyebilirsiniz.
Malzemeler; 1 su bardağı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 1 diş sarımsak
Yapılışı: Yoğurdu bir kaseye alın ve güzelce karıştırın. Sarımsağı rendeleyin. Sarımsak ve tuzu yoğurda ekleyerek karıştırın. Yoğurtlu sosu, salçalı sostan önce ekleyin.
Malzemeler; 1 adet rendelenmiş domates, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı nane.
Yapılışı: Özellikle koyu sos sevenlerin favorisidir. Rendelenmiş domatesi tavaya alın ve güzelce karıştırın. Kaynamaya başladığında pul biber ve nane ekleyerek karıştırın. Sosun kıvamını açmak için, az miktarda mantı suyu ekleyebilirsiniz.
Malzemeler; 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 kase haşlanmış nohut, 3 su bardağı et suyu, 2 tatlı kaşığı biber salçası, 3 bardak su, pul biber, karabiber, tuz, 2 yemek kaşığı tereyağı.
Yapılışı: Bu sos, gül mantısı yapımında kullanılmaktadır. Öncelikle tereyağını eritin. Üzerine salçaları ekleyin ve kavurun. Daha sonra pul biber, karabiber ve tuzu ilave edin. Hazırladığınız karışıma et suyu ve sade suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Karışım kaynadığında nohut ve mantıları içine atın. Mantılar kaynadığında üzerine kuru naneyi ekleyin. 1 taşın kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Şunlara da göz atın;