Ana vatanı Hindistan olan mango meyvesi, bazı ülkelerde 'meyvelerin kralı' ismiyle bilinir. Yemeklerin içerisinde, düğünlerde, dekorasyonda ve bazı dinsel ayinlerde kullanılır. Olgunlaşmamış mangolar salça ve içecek yapımında, olgunlaşmış mangolar ise tatlı, içecek, yiyecek gibi birçok alanda kullanılabilir. İsteğe göre dilimleme veya ezilme yöntemiyle hazırlanır. Tropikal iklimlerde yetiştirilen mango, ülkemizde en çok Antalya, Mersin ve Alanya gibi kıyı kesimlerde yetiştirilir. Peki, mango nasıl kesilir ve nasıl yenilir? İşte, mangonun faydaları, kesme teknikleri ve kullanım alanları:
Mangoyu kesmek için ilk bilinmesi gereken, yanlamasına değil boylamasına kesmek olacaktır. Mangoyu çekirdek hizasında kesmek gerekir. Böylece çekirdekleri daha kolay çıkartılır. Bıçakla çekirdeklere kadar olan kısım kesilir. Ardından bıçak meyvenin üzerinden saplanır ve çekirdeğin etrafında döndürülür. Kaşık yardımıyla yuvarlak çekirdekler çıkartılır. Mango meyvesi, elma şeklinde dilimlenir. Daha sonra kabuğu bıçakla soyulur.
Mangoyu kesmek için en çok uygulanan yöntem ise 2 veya 3 parçaya doğramaktır. Daha sonra bıçakla diklemesine ve enlemesine çizikler atılır. Meyvenin avuç içinde kalan kısmı içeri doğru itilir.
Kare şeklindeki dilimler ortaya çıktıktan sonra bıçakla dibinden kesilir.
Mango dilimlenerek yenilen bir meyvedir. İsteğe göre sade bir şekilde tüketilir. Veya bu dilimler mango sticky rice tarifinde kullanılır.
Mango dilimleri blenderdan veya robottan geçirilerek püre haline getirilir. Eğer meyve yumuşaksa, çatal ile ezmekte mümkündür. Mango püresi, genelde üzerine pudra şekeri serpiştirilerek yenilir. Ancak tart, pasta, kek gibi tariflerde sos olarak da kullanılır.
Mango püresinin kullanım alanlarından biri de puding yapmaktır. Diğer malzemelerle bir araya getirilen mango, muhallebi kıvamına getirilir ve puding olarak sunulur. Üzeri ise küçük mango dilimleri ile süslenebilir.
Mango blenderdan sıvı hale gelene kadar çekilir. Elde edilen mango suyu farklı meyve suları ile karıştırılır ve kokteyl yapılır. Aynı zamanda mango sade veya farklı meyvelerle birleştirilerek smoothie yapımında da kullanılır. Elde edilen smoothieler, diyet listelerine eklenebilir.
Mangonun yaygın kullanımlarından biri de kaynatarak kahvaltılık reçel yapmaktır. Ayrıca meyve salatalarında da kendine yer bulur. Mango püresi kavrulduğunda ise mangolu panna cotta gibi hafif tatlılarda kullanılır.
Olgunlaşmış mango, buzdolabında 3 gün muhafaza edilebilir. Ancak kısa sürede tüketilmesi önerilir. Olgunlaşmamış mango ise 3-4 gün oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bu sayede kısa sürede olgunlaşır ve yemeye hazır hale gelir.
Mangonun olgunlaştığını kokusuna bakarak anlayabilirsiniz. Eğer meyvenin tatlı bir aroması varsa, olgunlaşmış demektir. Ayrıca meyveye parmağınızla bastırın. Eğer dışı yumuşaksa olgunlaşmıştır. Mango meyvesinin dışı çok sertse, oda sıcaklığında 2-3 gün bekletilmelidir.
Şunlara da göz atın;