Lipsoz balığı, Scorpaenidae familyasına ait bit balık türüdür. İskorpit balığı ile benzerlik gösteren bu balık, Atlas Okyanusu ve Akdeniz'de yaşar. Karadeniz'de bulunmaz. Boyu ortalama 30 cm olan lipsoz balığının ağırlığı 3 kg'dır. Kızıl Akdeniz balığı ismiyle de bilinen lipsoz, eti lezzetli olan balık türlerinden biridir. Bulunması zor bir balık türü olduğu için, ekonomik değeri yüksektir. Derisi kalın olduğu için temizlenmesi zordur.
Sıcak ve ılık sularda yaşayan bu balık, en çok Akdeniz'de görülür. Başı ve ağız kısmı, vücuduna oranla büyüktür. Kırmızı ve turuncu arasında bir renge sahiptir. Obur bir balık türüdür. Pusu kurarak avlarını yakalayan bu balıklar, geceleri avlanır ve ilkbahar aylarında üreme dönemine girer. Dışındaki dikenler zehirli olduğu için, avlama aşamasında çok dikkatli olmak gerekir. Balığın dikenlerindeki zehir, yüksek sıcaklıkta özelliğini kaybeder. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan lipsoz balığı, ülkemizde en çok Akdeniz sularında görülür.
Lipsoz balığı, haşlama, kızartma ve buğulama usulüyle pişirilebilir. Ancak pişirme aşamasına geçmeden önce derisi ve dikenleri dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Mümkünse, balıkçıdan alırken temizletilmesi gerekir. Aksi takdirde evde temizlemek çok zor olabilir. Lipsoz balığı sade bir şekilde yenir veya çorba yapımında kullanılabilir. En lezzetli hali, buğulamadır.
Lipsoz balığını pişirmek için, önce 3-4 parçaya bölünmesi ve tuzlu suda 10 dakika bekletilmesi gerekir. Ardından sebze, baharat, tuz, su ve balık bir kaba alınarak yumuşayana kadar pişirilir. Pişen balıklar bir fırın kabına alınır. Üzerine kaşar peyniri eklenir ve alüminyum folyo ile örtülür. 180 dereceli fırında yaklaşık 10 dakika pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Tarif hakkında daha detaylı bilgi almak için, lipsoz buğulama tarifini defterinize ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;