Leptin diyeti, klinik beslenme uzmanı Byron J. Richards tarafından tasarlanan bir diyettir. Leptin, ilk kez 1994 yılında keşfedilmiş, vücudun yağ depolarında üretilen bir hormondur. Bu hormonun görevi, doyduğunuzda beyninize sinyal vermek ve yemeyi bırakmanız için sizi tetiklemektir. Kanınızda dolaşım sistemi aracılığıyla beyninizin iştah merkezine gider. Beynin bu bölümünde, sizi aç hissettiren reseptörlere bağlanır. Bu da iştahınızı bastırmaya yardımcı olur. Ayrıca sinir sisteminde de dolaşarak yağ ve kalorileri yakmak için yağ dokusunu uyarır. Kanınızda çok fazla leptin birikmesi sonucunda, leptin direnci geliştirebilirsiniz. Yani, vücudunuzdaki leptin işini etkili şekilde yapamayabilir. Bu da kilo alımına yol açar. Özellikle stres, beyninizi leptine karşı daha az duyarlı hale getirir ve daha fazla yemenize yol açar.
Leptin, keşfedildiğinden beri birçok insan ve hayvan çalışmasının odak noktası olmuştur. Farelerde yapılan bazı araştırmalar, diyetin leptin üretimi üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini ve leptin düzeylerinin düşmesine neden olabileceğini düşündürmektedir. Leptin seviyeleri düştüğünde, beyniniz açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunuza inanır, bu da vücudunuzun yağ depolarını tutmasına neden olur ve egzersiz yoluyla kalori yakma yeteneğinizi azaltır.
Leptin diyeti, yiyebileceğiniz şeyler üzerinde kısıtlamalar getirir. Diyete bağlı kalmakta zorlanabilir veya yediklerinizden memnun kalmayabilirsiniz. Aşırı derecede aktifseniz, yeterli miktarda kalori almayabilirsiniz.
Önemli Not: Leptin diyeti, kişiden kişiye göre farklı etkiler gösterir. Bu yüzden leptin dahil olmak üzere herhangi bir diyete başlamadan önce, mutlaka doktorunuza danışın. Bilinçsizce uygulanan diyetler, sağlığınızı riske atabilir.
Şunlara da göz atın;