Köstebek Pasta adı nereden geliyor? Nerenin pastası? İşte kısa hikayesi

Köstebek Pasta Türkiye'de de arama motoru Google'da dönem dönem çok aranan pasta tarifleri arasında. Peki, hiç düşündünüz mü bu pastanın adı nereden geliyor? Pastanın orijini nereye, hangi ülkeye ait? Köstebek Pasta'nın kısa öyküsüne bakalım...
Köstebek Pasta adı nereden geliyor? Nerenin pastası? İşte kısa hikayesi
27 Kasım 2023, 10:16

Köstebek Pasta kakaolu keki ile çay saatlerinin lezzetli bir eşlikçisi. Bu lezzetli tarif bu nedenle Türkiye'de de her dönem tarifi aranan pastalar arasında. Köstebek pasta sadece Türkiye değil, dünyanın farklı ülkelerinde de malzemelerdeki ufak tefek farklılıklarla beraber tercih edilen pastalar arasında. İşte Köstebek Pasta'nın kısa bir öyküsü...

Köstebek Pasta Adı Nereden Geliyor?

Köstebek pastanın adı (İngilizcesi Mole Cake) aslında görüntüsünden geliyor. Belki Türkiye'de çok sık görmüyoruz ama internette kısa bir aramayla bir köstebek yuvasının nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. Pastanın adı bir köstebeğin bıraktığı toprak yığınına benzediği için bu adı almış.

Köstebek Pasta Nerenin?

Köstebek pastanın orijini ile ilgili farklı kaynaklar var. Ancak tarifin adının Almanca Maulwurfkuchen'den geldiği belirtiliyor. Dolayısıyla tarif Almanya'da popüler ve aslında nostaljik bir pasta. Alman yemek tariflerinin yer aldığı Drindell Kitchen'da tarif için "Maulwurfkuchen doğum günleri için yaptığımız klasik bir Alman çikolatalı muzlu kek. Basit bir çikolatalı kek tabanı, taze muzlar ve Hollandalı sütlü çikolata parçacıklarıyla süslenmiş krem şantiden oluşur" deniliyor. Alman yemek sitelerinde köstebek pastanın doğum günlerinde yapıldığı belirtiliyor. Bazı kaynaklara göre ise tarif 1999 yılında bir Dr Oetker tarifiyle popüler hale gelmiş olabilir. Çünkü tarif aslında modern mayalama maddeleri veya teknoloji gerektiriyor bu nedenle kökeninin çok çok eski zamanlara gitmiyor olması makul.

köstebek pasta

Almanya'da Köstebek Pasta Nasıl Yapılıyor?

Almanya'daki köstebek pasta tarifi Türkiye'den biraz daha farklı. Tarifte muz da kullanılıyor. İşte, Alman usulü köstebek pasta tarifi:

Malzemeler;

  1. 4 adet yumurta akı
  2. 125 gr şeker
  3. 125 gr tereyağı veya margarin
  4. 1 adet vanilya
  5. 100 gr buğday unu
  6. 4 adet yumurta sarısı
  7. 10 gr kakao
  8. Kabartma tozu
  9. 100 gr badem
  10. 50 gr bitter çikolata (rendelenmiş)
  11. Muz kreması için:
  12. 2 adet muz
  13. 3 adet krem şanti
  14. 2 limon suyu
  15. 25 gr şeker
  16. 50 gram bitter çikolata talaşı
  17. 1 adet vanilya

Yapılışı: Kelepçeli kalıbın alt kısmını yağlayın. Tereyağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine şeker ve vanilyayı ekleyin. Yumurta sarılarını azar azar ekleyin ve yüksek devirde karıştırın. Un, kabartma tozu, badem ve rendelenmiş çikolatayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çırpılmış kremayı mikserle orta ayarda karıştırın. Hamuru kelepçeli kalıba döküp üzerini düzeltin ve fırına atın. 180 derecede ortalama 20-30 dakika pişirin. Ardından ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın. Bir yemek kaşığı kullanarak, 1-2 cm'lik bir kenarlık bırakarak, yaklaşık 1 cm derinliğinde tabanı dışarı alın. Önce bir bıçakla kenardaki yüzeyi kesin. Kalanları bir kapta ufalayın. Muzları soyun, uzunlamasına ikiye bölün, limon suyu serpin ve oyulmuş tabana yerleştirin. Kremayı krem şanti, şeker ve vanilya şekeri ile katılaşana kadar çırpın, rendelenmiş çikolatayı ilave edin. Kremayı meyvelerin üzerine kubbe şeklinde yayın ve pasta kırıntılarını serpin (gerekirse kırıntıları hafifçe bastırın). Köstebek pastayı yaklaşık 1 saat soğutun. Dilimleyerek servis edin.

Mini köstebek pasta tarifini de deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Volovanın tarihçesi
  2. Etimek nasıl ortaya çıktı?
  3. Lazanyanın tarihçesi
  4. Güllacın tarihçesi
  5. Pizza nasıl ortaya çıktı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo