Kolajen insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Saç ve tırnakların yapısında, cildin nem dengesinde ve elastikiyetinin artmasında, kemik kas ve kıkırdaklarda yer alan kolajen tıpkı bir yapıştırıcı gibi dokuların bir arada kalmasında etkilidir. Yaş ilerledikçe kolajen miktarında azalma ve yapısında da parçalanma meydana gelir. Bu durumda saçta incelme ve dökülme, tırnaklarda kırılma, eklem ağrıları ve ciltte yaşlanma belirtileri görülmektedir. Kolajen üzerine yapılan çalışmalar ve gelişen teknoloji ile büyük molekül yapısına sahip olmasından ötürü hidrojenize edilmiş vücutta emilim ve kullanımında yüksek verim alınması adına daha küçük molekül yapısına sahip kolajen takviyeleri geliştirilmiştir. Kolajenin önerilen günlük alım miktarı 10 gr’dır. Kolajen sentezine yardımcı olacak süt ürünleri, sığır eti, ilikli kemik suyu, fasulye, yumurta gibi besinlerin beslenme örüntüsüne eklenmesi kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olacaktır.
Dokulardaki görevlerine göre kolajen tipleri bulunmaktadır.
Kolajen takviyesi özellikle antioksidan (C vitamini gibi) ile alındığında daha etkin hale gelmektedir.
Kolajen takviyeleri protein ve lif içeriği ile tok tutma özelliğine sahiptir. Daha çok vücut dokularının işleyiş ve fonksiyonlarına destek veren özelliği ile de ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple tek başına kolajenin kilo aldırıcı özelliği bulunmamaktadır. Ayrıca kilo alımına etki eden farklı faktörler bulunmaktadır. Günlük alınan kalori miktarı ve enerji dengesi, yapılan fiziksel aktivite, yaş almak, günlük uygulanan diyetin besin içeriği kilo alımında etkin faktörlerdir.
Yazar:
Dyt. Nergiz Akıncı
instagram.com/nergizindiyetevi
Şunlara da göz atın;