Yaz mevsimi geldiğinde meyve ve sebze tezgahlarında birbirinden lezzetli ürünler yerini alıyor. Ancak bu ürünleri sadece yaz aylarında yemek istemeyenler, kış içinde kilo kilo alıp buzdolabında saklamaya başlıyor. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, kışlık hazırlıkların en çok yapıldığı aylardayız. Bu yüzden buzluklarımızı doldurmak için, sadece 4 adımda barbunyaları nasıl hazırlayacağınızı ve saklayacağınızı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Hazırsanız kolları sıvayalım ve kış hazırlıklarına başlayalım!
Kışlık Barbunya Nasıl Yapılır?
- Öncelikle barbunyaların içini açın ve içinden çıkan taneleri bir kaba aktarın.
- Tüm taneleri çıkardıktan sonra, üzerindeki herhangi bir çürük olmamasına dikkat edin.
- Daha sonra bu taneleri bol suyla yıkayın ve sularının süzülmesi için bir kenara alın.
- Bu sırada geniş bir tencereyi suyla doldurun ve bu suyu kaynatın.
- Su kaynayınca barbunyaları içerisine alın ve yaklaşık 8-10 dakika boyunca haşlayın.
- Başka bir kabın içini soğuk su ve buzla doldurun.
- Hafifçe haşlanan barbunyaları kevgir yardımıyla çıkartın ve buzlu suyun içerisine atın.
- 30 saniye beklettikten sonra tekrar süzerek kabın içerisine alın. Bu işleme 'şoklama' denir.
- Şoklama işleminin ardından barbunyaları, tek seferde pişireceğiniz şekilde ayırın ve buzdolabı poşetlerine pay edin.
- Poşetlerin ağzını hava almayacak şekilde bağladıktan sonra, üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırın.
- Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya aktarın. Dilediğiniz zaman çıkarıp yemeklerin içerisine koyabilir ve pişirebilirsiniz.
Kışlık Barbunya ile Ne Yemek Yapılır?
Kış için hazırladığınız barbunyaları, tekrar pişirerek salata ve meze yapımında kullanabilir, zeytinyağlı barbunya, fırında barbunya, barbunya pilaki, barbunya köftesi gibi tarifler hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Zeytinyağlı barbunya yanına ne gider?
- Kışlık turşu nasıl yapılır?
- Kışlık domates sosu nasıl yapılır?
- Kışlık kuru yufka nasıl yapılır?
- Kışlık patlıcan nasıl kurutulur?