Gülgiller familyasına ait bir bitki olan kiraz, Hazar Denizi, Güney Kafkasya, Kuzey Akdeniz ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunur. Meyveleri olgunlaşmadan önce, ağaçlar pembe çiçeklerle dolar. Taze bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlılara ve içeceklere eklenmesi de mümkündür. Yunan mitolojisinde 'doğum ve yenilenme', Çin'de ise 'ölümsüzlük' olarak sembolize edilir. Kiraz çiçeklerinin açması, baharın geldiği anlamına da gelir.
2018 verilerine göre dünyada kiraz üretimi en çok Türkiye'de yapılmıştır. ABD, Ukrayna, Rusya ve Polonya Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde kiraz üretimi denildiğinde Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Kiraz, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Kış aylarında sıcaklık -20'nin altına düşerse, kiraz ağacı ölebilir veya gelişimi durabilir. Aşırı yaz sıcakları da gelişim açısından istenmemektedir. Ortalama 1000 m rakım, kiraz yetiştiriciliği için idealdir. Ilıman iklimleri sevdiği için, Marmara, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilebilir.
Kiraz, kumlu-killi toprakları sever. Su tutan ve kötü drenajlı topraklara hiç dayanıklı değildir. Kökleri, yabani kiraz anacına tercih edilir. İyi drene edilmiş, havalandırılmaya elverişli, çok verimli, derin ve yaz ayları devamlı sulanabilen topraklar kiraz yetiştirmek için uygundur. Kuru topraklarda meyve dalları seyrektir ve meyveler küçük kalır. Toprağın pH'sı 5.5-7.5 aralığındadır.
Kiraz, yaz ayı meyvesidir. Mayıs ve Haziran ayında hasat edilerek pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Şunlara da göz atın;