Kayıngiller familyasına ait bir besin olan kestane, ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen isimdir. Kestane haşlama, suda kaynatma veya közleme yöntemiyle pişirilir. Kestanelerin üzeri çizildikten sonra sobaya veya fırına verilerek pişirilir. Haşlanmış kestanenin nem oranı yükselirken, kalori değeri 120'ye düşer. Kavrulmuş kestanenin nem oranı azalır, enerji değeri 200 kcal olur. Fransız mutfağı başta olmak üzere Kuzey Yarım Küre ülkelerinin vazgeçilmezidir. Ülkemizde sade bir şekilde tüketildiği gibi, kestane şekeri gibi tatlı yapımında ve salatalarda kullanılır.
2020 FAO verilerine göre, dünyada kestane üretimi en çok Çin'de yapılmaktadır. İspanya, Bolivya ve Türkiye bu sırayı takip eder. Ülkemizde kestane üretimin %70'i Ege Bölgesinde yapılır. Özellikle Aydın ili, kestane üretimin en çok yapıldığı şehrimizdir. İzmir, Kastamonu ve Sinop da kestane yetiştiriciliği ile öne çıkar.
Kestane, ılıman ve sıcak iklimleri sever. Kestane ağacı, güneşi ve nemi fazla olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Kestane kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye çekilir. Kışın -30 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Fakat ilkbaharın geç donlarına karşı hassastır. Bu yüzden Ege Bölgesi'nde verimli olarak yetişir.
Kestane, geçirgen ve gevşek toprakları sever. Ağır ve killi topraklarda hastalanabilir. Çukur vadilerde ise kestanelik kurulmamalıdır. Ağaçların dikim aralığı 10-12 metre olmalıdır. Yamaç araziler bahçe için idealdir. Kireçli toprakları sevmez. Toprak pH'sı 5,5-6 olmalıdır.
Kış aylarında sık sık tüketilen kestane, aslında sonbahar mevsiminde yetişir. Sonbahara doğru olgunlaşır, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir.
Şunlara da göz atın;