Kekik Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Kekik yağı genellikle bakımda kullanılan bir yağ türüdür. Peki kekik yağının yan etkileri nelerdir? Sizler için kekik yağının yan etkilerinden bahsettik. İşte, kekik yağının yan etkileri nelerdir:
Kekik Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
15 Şubat 2024, 16:57

Yemek pişirdiğiniz bitkiden farklı olarak ticari olarak hazırlanan kekik yağı oldukça konsantredir ve kullanılmadan önce seyreltilmesi gerekir. Yan etkiler bulantı, kusma, mide rahatsızlığı ve hiperaktiviteyi içerebilir.

Kekiğin yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan bir İtalyan bitkisi olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Ancak kekik yağı olarak adlandırılan daha konsantre bir bitkisel takviyeye de dönüştürülebilir. Ayrıca bitkisel takviyeden çok daha güçlü bir kekik bitkisi konsantrasyonuna sahip olan kekik esansiyel yağları da vardır.

Kekik esansiyel yağı, kekik bitkisinin yapraklarından yapılır. Kekik birçok mutfakta bulunan iyi bilinen bir bitki olmasına rağmen, kekik bitkisel yağları ve kekik esansiyel yağları yemek pişirmek için kullanılmaz. Bunun yerine, uçucu yağ, belirli sağlık durumlarını tedavi etmek için hem topikal olarak hem de inhalasyon yoluyla kullanılır. Bitkisel yağ bitkisel takviye olarak alınabilir.

Kekik yağı, fenolik glikozitler (fenoller) dahil olmak üzere kimyasal bileşikler içerir. Bu bileşikler antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kekik yağının bileşiminin çoğunu karvakrol, simen, terpinin ve timol gibi fenoller oluşturur. Kekik yağındaki fenoller onu faydalı kılabilir.

Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?

Formlar Ve Kullanımlar

Formlar

Kekik yağı ekstraktı bitkisel bir takviyedir. Takviye formunda, hap olarak ve yumuşak jel kapsül olarak mevcuttur. Bunlar genellikle kekik yağını seyreltmek için başka bileşenler içerir, çünkü çok güçlüdür. Kapsüller ağızdan alınabilir veya tam güçte olmadıkları sürece kesilip cilde uygulanabilir. Kekik yağı aynı zamanda sıvı formda olan, oldukça konsantre bir esansiyel yağ olarak da mevcuttur. Yağ, bir taşıyıcı yağ ile önceden karıştırılmış olarak gelebilir veya tam güçte satın alınabilir. Önceden karıştırılmamışsa, hindistancevizi veya zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağla birleştirerek kendiniz seyreltmeniz gerekir. Her zamanki tarif, her 30 gram taşıyıcı yağ için 5 ila 6 damla kekik yağı kullanmalısınız.

Esansiyel yağ seyreltildikten sonra topikal olarak kullanılabilir. Önce sertifikalı bir aromaterapistle görüşmeden herhangi bir esansiyel yağı ağızdan almayın. Bazı uçucu yağlar zehirlidir ve nitelikleri farklılık gösterir. Kekik esansiyel yağı aynı zamanda buhar içinde solunacak bir buhar olarak da kullanılabilir. Bu, bir buharlaştırıcıya veya bir kase buhar çıkaran suya bir veya iki damla konularak yapılır.

kekik yetiştiriciliği

Kullanım Alanları

Kekik üzerine bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu in vitro laboratuvar çalışmaları, hayvan çalışmaları veya küçük insan denemeleri şeklinde olmuştur. Bu araştırmanın çoğu ümit verici olsa da, kekik yağının etkili olduğuna dair hiçbir şekilde kesin bir kanıt değildir. Yine de bu ürün birçok kullanım amacıyla pazarlanmaktadır. Bitkiyi yemek pişirirken veya aşağıdakiler için bitkisel bir takviye olarak kullanın:

  1. E. Coli Gibi Bakteriyel Enfeksiyonlar
  2. Norovirüs (Mide Virüsü) Veya Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Gibi Virüsler
  3. İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme
  4. Paraziter Enfeksiyonlar
  5. İdrar Yolu Enfeksiyonları
  6. Maya enfeksiyonları (Candida)

Esansiyel yağı aşağıdakiler için buhar olarak kullanın:

  1. Solunum yolu enfeksiyonları
  2. Öksürük
  3. Astım
  4. Bronşit

Seyreltilmiş esansiyel yağı topikal olarak aşağıdakiler için kullanın:

  1. Böcek Isırıkları
  2. Zehirli Sarmaşık
  3. Topikal Enfeksiyonlar
  4. Akne
  5. Kepek

kekik yağı

Yan Etkiler Ve Riskler

Yemek pişirdiğiniz bitkiden farklı olarak ticari olarak hazırlanan kekik yağı oldukça konsantredir. Çok fazla almak veya çok uzun süre kullanmak kolaydır. Belirtildiği şekilde kullanıldığında kekik yağı güvenli olmalıdır. Çok yüksek dozlarda zararlı etkileri olabilir. Bunun nedeni kısmen içerdiği fenollerden biri olan timol olabilir. Yüksek dozlarda timol, cildi veya iç organları etkileyebilecek hafif bir tahriş edicidir. Aşağıdakilere neden olabilir:

  1. Mide bulantısı
  2. Kusma
  3. Mide sıkıntısı
  4. Merkezi hiperaktivite (uygunsuz konuşkanlık)

Timol ayrıca cilt ve gözler için tahriş edici veya aşındırıcı olabilir. Kekik yağı asla kırık cilde uygulanmamalı veya gözlerin üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır. Kekik yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Kekik veya Lamiaceae familyasındaki nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi diğer bitkilere alerjiniz varsa kekik yağı kullanmayın. Seyreltilmiş kekik esansiyel yağı topikal olarak kullanıldığında, alerjisi olmayan kişilerde bile ciltte kızarıklığa neden olabilir. İster kapsülleri ister esansiyel yağı kullanıyor olun, kekik yağını kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve paket talimatlarını tam olarak takip etmeniz önemlidir.

Kekik yağının çocuklar, hamile veya emziren kadınlar için güvenliği konusunda herhangi bir tıbbi araştırma yapılmamıştır. Bu popülasyonlar kekik yağı kullanmamalıdır. Veriler eksik olsa da kekik yağının rahim kasılmalarına veya düşüklere neden olabileceği yönünde bazı endişeler var.

kekik yağı

Uygun Dozaj Ve Kullanım Kuralları

İnsanlar için kekik yağının tıbbi dozajları derinlemesine araştırılmamıştır. Ticari olarak satılan takviyeler ve uçucu yağlar, üreticileri tarafından belirlenen önerilen dozlara sahiptir. Bunlar timol ve diğer fenollerin miktarını hesaba katar.

Verilen önerilen dozajı aşmamak veya kekik yağını cilt dahil herhangi bir biçimde birkaç haftadan fazla almamak önemlidir. Kekik esansiyel yağı kullanırken birazı çok uzun bir yol kat eder. Bir veya iki damla seyreltilmiş yağ çok fazla görünmeyebilir, ancak bu dozajın aşılması olumsuz reaksiyonların oluşmasına neden olabilir.

Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?

Kekik alerjisinin belirtileri döküntü, mide rahatsızlığı veya nefes almada zorluk içerebilir. Alerjiniz varsa kekik yağını solumamanız özellikle önemlidir. Bunu yapmak, solunum yollarının iltihaplanmasına neden olabilir ve hızla tehlikeli hale gelebilir. Timole kronik maruz kalma, doktor ziyaretini gerektiren semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar şunları içerir:

  1. Tükenmişlik
  2. İshal
  3. Kas ağrısı
  4. Baş dönmesi
  5. Baş ağrısı
  6. Yutma güçlüğü
  7. Aşırı tükürük

Şunlara da göz atın;

  1. Kekik çayının faydaları nelerdir?
  2. Kekik nasıl yetiştirilir?
  3. Kekik nasıl kurutulur?
  4. Kekik yağının faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo