Yılın en sevdiğimiz zamanları geldi. Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte, en sevilen yaz meyveleri de pazar tezgahlarındaki yerini almaya başladı. Bu meyvelerden biri de, mis gibi kokusuyla kayısılar... Faydaları saymakla bitmeyen kayısı, genellikle sade bir şekilde tüketilir veya tatlı yapımında kullanılır. Ancak bu kez kayısıları şekerle bir araya getirerek kahvaltı sofralarına çok yakışacak reçeller yapıyoruz. Kayısı reçeli yaparken dikkat etmediğimiz bazı hatalar ise reçelin kıvamının çok sulu veya çok koyu olmasına yol açabiliyor. Bu yüzden tam kıvamında kayısı reçeli yapabilmek için, bilmeniz gereken tüyoları yazımızda derledik.
Püf noktalarına geçmeden önce, kayısı reçeli tarifine göz atabilirsiniz.
Mükemmel kıvamlı bir kayısı reçeli için, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kayısı seçiminden geçiyor. Reçel yapımı için en uygun olanlar şekerpare veya alyanak olarak tabir edilen kayısılar. Yani kayısıların yumuşak ve tatlı olması gerekiyor. Eğer sert ve ekşimsi kayısı kullanırsanız, reçelin tadı istediğiniz gibi olmayabilir. Ancak seçtiğiniz kayısıların çok yumuşak olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde pişirme aşamasında çok fazla dağılabilir.
Kayısıları seçtikten sonra bol suyla yıkayın. Üzerindeki tozları temizleyin ve saplarını bir kenara ayırın. Kayısılar minik boyuttaysa, ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Eğer boyutları çok büyükse, çekirdeklerini çıkardıktan sonra keserek küçük boyutlara getirebilirsiniz.
Mükemmel bir kayısı reçeli için, 1 kg kayısıya 3 su bardağı şeker eklemeniz yeterli olacaktır. Ancak reçeli hazırlamaya başlamadan önce kayısının tadını mutlaka kontrol edin. Eğer kayısılar ekşiyse şeker oranını artırabilir, çok tatlıysa şeker oranını azaltabilirsiniz. Ayrıca kayısıları dilimledikten sonra üzerine şekeri ekleyerek 1 gece dinlendirmeye de dikkat edin. Bu sayede kayısılar suyunu salar ve daha lezzetli bir hal alır.
Bir gece beklettiğiniz kayısıları ocağa alarak pişirmeye başlayın. Eğer kayısılar yeterince sulu değilse, 1 su bardağı içme suyu ilave edebilirsiniz. Orta ateşte karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Reçel kaynamaya başladığında içine limon suyu veya limon tuzu ilave edip 5 dakika daha kaynatın. Kayısı reçelini çok uzun süre pişirmeyin, aksi takdirde ekşimeler olabilir. Kayısı reçelinin kıvamı olduğunda ocaktan alın ve içine 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edin. Bu sayede hem canlı rengini koruyabilir, hem de uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Reçelin koyulaşmasını istiyorsanız, geniş bir tepsiye aktarın ve üzerini tülbentle örtün. Güneş altında koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak uzun süre bekletmek tadının ekşimesine yol açabilir.
Kayısı reçelinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın ve kapağını sıkıca kapatın. Ardından vakumlamak için, kavanozlara ters çevirin ve oda sıcaklığına gelmesini bekletin. Soğuyan reçeli serin ve kuru bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;