Uzun süre evde kaldığımız bugünlerde beslenme alışkanlıklarımızda da önemli değişiklikler oldu. Normalleşme süreci başladığı için, yavaş yavaş evlerden çıkmaya da başladık. Karantina döneminde dikkat ettiğimiz her şeye normalleşme sürecinde de devam etmek zorundayız. Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için maske takmalı, sosyal mesafeye uyum sağlamalı ve bağışıklığı güçlü tutmak için dengeli beslenmeye devam etmeliyiz. Normalleşme sürecinde dışarı çıkmaya başladığımız için, yediklerimize dikkat etmenin önemi bir hayli büyük. Peki, karantina sonrası beslenme nasıl olmalı? Bağışıklığınızı güçlü tutmak ve sağlıklı beslenmek için uygulayabileceğiniz adımları yazımızda derledik. İşte, karantina sonrası dengeli ve sağlıklı beslenmenin 6 yolu:
Uyandığınızda güne enerjik başlamak, yağ yakımını güçlendirmek ve ödem atmayı kolaylaştırmak için mutlaka kahvaltı yapın. Günün ilk öğünü olan kahvaltıyı eksiksiz bir şekilde yaparak kan şekerini dengeleyebilir ve zinde kalabilirsiniz. Kahvaltıda ağır besinlere yönelmek yerine haşlanmış yumurta, beyaz peynir, söğüş salata gibi besinlere yönelebilirsiniz. Kahvaltının vazgeçilmezi çay olsa da, bir bardak ev yapımı meyve suyu içmek günlük vitamin ihtiyacını önemli ölçüde karşılar.
Balık, tavuk, kırmızı et gibi besinlere mutlaka öğle yemeğinizde yer verin. Bu tür besinlerin sindirimi uzun sürdüğü için öğle öğününde tüketmek en sağlıklısıdır. Gün içerisinde sürekli hareket halinde olduğumuz için, bir porsiyon et yemeği ile protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Öğle öğününde tüketebileceğiniz besinlere örnek olarak: ton balıklı sandviç, köri soslu tavuk ve tavuklu buritto tarifini öneriyoruz.
Akşam yemeklerinin ardından genellikle çok fazla hareket edilmedi için sebze yemeklerine yönelmek gerekir. Ayrıca sebze yemeklerinde bulunan vitamin, mineral ve düşük kaloriler sayesinde öğünlerinizi eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şişkinliği gidermek ve sindirimi rahatlatmak için bakliyat yemeklerine ve salata çeşitlerine de sofranızda mutlaka yer verin. Akşam yemekleri için lezzet önerilerimiz: Zeytinyağlı patlıcan, zeytinyağlı enginar, fırında kabak mücver, soğan çorbası, güveçte kuru fasulye, börülce salatası, yeşil mercimek salatası.
Günü eksiksiz bir şekilde tamamlamak için ara öğünlerinizi düzenleyin. Ara öğünler tokluk hissi verirken, enerjinizin azalmasını da önleyecektir. Günde 2-3 kez ara öğün tüketin. Ara öğünlerde elma, armut, erik, karpuz, çilek gibi meyvelere mutlaka yer verin. Ayrıca ev yapımı yoğurt da en önemli ara öğünlerden biridir. Atıştırmalık olarak ise diyet listelerinde de yer verilen nohut cips, kabak cipsi, körili badem ve baharatlı pikan cevizini tercih edebilirsiniz.
Vücudun temel ihtiyacı olarak bilinen su, sağlıklı beslenmek isteyenler için de önemli bir adımdır. Gün içerisinde ortalama 2-2.5 litre su içerek vücudun temizlenmesini sağlayabilirsiniz. İnsan vücudu susuz kaldığında, bazı organlarda işlevsel bozukluklar ortaya çıkar. Aynı zamanda yeterince su tüketmemek, bağışıklığı zayıflatarak hastalıklara karşı vücudu daha savunmasız bir hale getirir. Bu nedenle gün içinde su içmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı bir yaşam için, spor yapmanın önemini bilmeyen yoktur elbet. Kasların çalışması, kemiklerin güçlenmesi ve yağ yakımını arttırmak için mutlaka spor yapın. Eğer spora yeni başlayacaksanız, ilk zamanlar daha hafif hareketlere yönelin. Vücudun hamlığını atabilmesi ve esnemesi için ısınma hareketlerini mutlaka uygulayın. Spor yapmaya çok vakit bulamıyorsanız, sabah ve akşam yemeklerinden sonra en az 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
Şunlara da göz atın: