Toksinler, canlı organizmalar tarafından üretilen ya da doğada bulunan kimyasallardır. Bu kimyasallar, insan sağlığı üzerinde zararlı etkiler bırakır. Çevresel toksik maddeler; uçucu organik bileşikler, kalıcı organik kirleticiler, böcek ilaçları ve ağır metallerden oluşur. Toksik maddelere ve toksinlere maruz kalmak sağlık açısından sakıncalıdır. Vücudu toksinlerden koruyan besinler renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu gibi maddelere maruz kaldığında besin değerini kaybeder. Vücutta birikmeye başlayan zararlı kimyasallar, hem sağlığı, hem de vücudun işlevlerini tehlikeye atabilir. Bu nedenle doğru beslenme ve enzimatik detoksifikasyon yolları ile vücudun temizlenmesi sağlanmalıdır. Fakat uzun süre aşırı toksine maruz kalan kişilere ek destekler de gerekli görülebilir.
Vücudu toksinlerden arındırırken yardımcı olan ana organ karaciğerdir. Yutulan, solunan ve kan dolaşımında emilen her şey karaciğerden geçer. Besin ve proteinleri düzenlemek, depolamak, sentezlemek, salgılamak, sindirim ürünleri, toksikler, ilaçlar, bakterili kimyasallar, ölü hücreler ve alkol gibi maddelerin dönüştürülmesi de karaciğere bağlıdır. Karaciğer, zararlı kimyasalları bağırsak, böbrek yoluyla veya terle vücuttan atılabilecek kimyasallara dönüştürür. Fakat alkole bağlı karaciğer hastası olanlar, viral hepatit (A, B, C) gibi hastalarda sağlıklı karaciğer olmayabilir. Buda toksik maddelerin vücutta birikmesine neden olur. Karaciğer temizleme diyetlerinin ve detoks diyetlerinin karaciğer hastalığı tedavisinde yardımcı olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yoktur. Bazı araştırmalar bitkisel takviyelerin ve bazı besinlerin karaciğer sağlığını etkili bir şekilde arttırabileceğini savunsa da, iddiaları destekleyen ikna edici bir çalışma yoktur. Vücut kendi kendine doğal yollarda detoksifiye eder. Toksinlerden arınabilmek için sıvı detoks diyeti ya da meyve suyu diyeti uygulanmasna gerek yoktur.
Toksik maddelerin verdiği maruziyeti ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat dışarıdan gelen riskleri en aza indirmenin bazı yolları vardır. Bunların başında alkol almamak, sigara içmemek, yeterli miktarda ve düzenli uyumak, egzersiz yapmak ve temiz hava solumak gelir. Evde herhangi bir toksik madde kaynağı olduğu biliyorsanız, bunu azaltmak veya kaldırmak gerekir. Herhangi bir toksik malzemele kullanırken solunum cihazı ya da koruyucu kıyafet giymek de oldukça önemlidir. Mümkünse organik ve taze meyve sebzelerden oluşan diyet programlarına yönelin. Rafine şeker, katkı maddesi, fazla yağ ve koruyucusu yüksek olan besinlerden kaçının. Komleks karbonhidrat miktarını arttırırken orta seviyede yağ ve protein tüketin. Özellikle organik olarak yetiştirilen hayvanların etlerini tercih edin. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, trans yağlar, işlenmiş et ürünleri, kafein, şeker, fazla miktarda süt ürünleri, gazlı içeceklerden kaçının. Bunun yerine güç içerisinde bol bol su için. Buhar odası ve sauna gibi toksin atıcı etkinlikleri de deneyebilirsiniz.
Böbrekler ve Karaciğer Sağlığı İçin Beslenmenize Eklemeniz Gerekenler;
Şunlara da göz atın;