Tuzlu, zengin ve keskin kapari, Akdeniz mutfağının temel malzemelerinden biridir. Çeşitli yemeklerde lezzetine lezzet katmak için kullanılır. Kapari, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen bir çalı türü olan Capparis spinosa'nın olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarıdır.
Küçük boyutları ve yoğun lezzetleri sayesinde genellikle tuzlanır ve salamura edilir ve garnitür veya baharat olarak kullanılırlar. Dahası, kapari beslenme açısından oldukça güçlüdür ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir. Sizlere kaparinin faydalarını, olası olumsuz yanlarını ve kullanım alanlarından bahsettik. İşte, kaparinin faydaları:
Kapari çok küçük miktarlarda tüketildiğinden, her porsiyon düşük kalori ve birkaç gram karbonhidrat, yağ ve protein sağlar. Bununla birlikte, az miktarda bakır ve K vitamini ile birlikte yüksek miktarda sodyum içerirler. 10 gram kapari aşağıdakileri içeri;
Sodyum, sıvı dengesini ve kan basıncı seviyelerini düzenlemede merkezi bir rol oynar. Kapari ayrıca demir metabolizması, enerji üretimi ve beyin fonksiyonunda yer alan önemli bir mineral olan bakır içerir. Ayrıca, vücudunuzun kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için ihtiyaç duyduğu bir mikro besin olan bir miktar K vitamini sağlarlar.
Kapari, hücre hasarını önlemek için zararlı serbest radikalleri nötralize edebilen bileşikler olan antioksidanlar açısından zengindir. Bazı araştırmalar ayrıca antioksidanların iltihabı azaltabileceğini ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor. Test tüpü çalışmalarına göre kapari, kersetin ve rutin gibi özellikle iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bu bileşiklerin her ikisi de iltihabı hafifletme, yara iyileşmesini hızlandırma ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini yükseltme yetenekleri açısından iyi çalışılmıştır.
Kapari, lezzetle yüklüdür ancak kalorisi düşüktür, bu da onları sağlıklı bir kilo verme diyetine mükemmel bir katkı haline getirir. Ve bazı insanlar için kilo vermek genel sağlıklarına fayda sağlayabilir. Kaparileri, yemekleri tatlandırmak için kullanılan daha yüksek kalorili malzemelerle değiştirerek, günlük kalori alımınızı azaltabilir ve bu da kilo kaybına neden olabilir.
Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı çalışmalar kaparilerin güçlü diyabetle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bir incelemeye göre, kaparide bulunan belirli bileşenler, dokular tarafından şeker alımını artırarak, karbonhidrat emilimini azaltarak ve pankreasta insülin üreten hücreleri koruyarak daha iyi kan şekeri yönetiminin desteklenmesine yardımcı olabilir.
Sodyum, sağlığın birçok yönü için önemli olsa da, yüksek miktarlarda tüketilmesi, özellikle etkilerine karşı daha duyarlı kişilerde kan basıncı seviyelerini artırabilir.
Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca, yüksek sodyumlu diyetler, artan mide kanseri riski de dahil olmak üzere sağlık üzerindeki diğer olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, özellikle tuz alımınıza dikkat ediyorsanız veya düşük sodyumlu bir diyet uyguluyorsanız, çok yönlü bir diyetin parçası olarak kapariyi ölçülü olarak tüketmek en iyisidir. Ek olarak, sodyum içeriğini azaltmaya yardımcı olmak için kullanmadan önce kaparileri durulayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;