Kaktüs Nasıl Yetiştirilir: Adım Adım Kaktüs Bakımı

Kaktüs nasıl yetiştirilir? Kaktüs hangi sıklıkla sulanır? Kaktüs toprağı nasıl olmalı? İşte, adım adım anlatımıyla evde kaktüs bakımı ve kaktüs çoğaltma hakkında her şey:
Kaktüs Nasıl Yetiştirilir: Adım Adım Kaktüs Bakımı
22 Kasım 2022, 17:35

Kaktüs, son yıllarda evlerde en çok tercih edilen bitkilerden biridir. Küçük boyutlarıyla her ortamda kolayca yetiştirilebilen kaktüsler, dikenli ve dikensiz olarak ikiye ayrılır. Dikensiz kaktüsler, 'sukulent' adıyla da bilinir. Hem iç mekanda, hem de dış mekanda yetiştirilebilen bu bitkiler, pencere kenarlarına dizilebilir. Doğru yöntemler uygulandığında kaktüs, evinizi dekoratif olarak güçlendirebilir.

kaktüs

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Saksı seçimi: Kaktüsü, yeni bir saksıya aktarırken, saksı tabanının delikli olmasına dikkat edin. Saksının çok büyük olmasına gerek yok. Eğer kaktüs çok küçükse, evde kullanmadığınız kupa ve fincanları değerlendirebilirsiniz. 
  2. Toprak seçimi: Kaktüs, dönem dönem toprak değişimine ihtiyaç duyar. İlk toprak değişimini, bitkiyi aldığınız gün yapabilirsiniz. Saksının tabanına çakıl taşları yerleştirdikten sonra, toprağı saksıya dökün. Kaktüsü dikkatli bir şekilde yerleştirin ve köklerini hafif toprakla örtün. 
  3. Toprak değişimini her yıl Nisan ayında veya 2 yılda bir Nisan-Mayıs aylarında yapabilirsiniz.
  4. Toprak, kalın kumlu, torf ve pomzalı olmalıdır. Gevşek yapılı topraklar, kaktüs köklerinin daha iyi büyümesini sağlar.
  5. Kaktüsü yeni saksıya ektikten sonra, ilk can suyunu verebilirsiniz. Mümkünse içme suyu ile sulama yapın. 
  6. Kaktüs saksısını, rüzgardan uzak bir ortama konumlandırmanız gerekir. Kaktüs, kışın -20 derece, yazın ise 45 dereceye kadar canlı kalabilir. Ancak çok sıcak ve soğuk havalar, canlılığını kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden sıcaklığın dengeli olduğu ortamlar tercih edilmelidir. 
  7. Kaktüsleri sularken, toprağın nemini kontrol etmeniz gerekir. Sulama işlemi için toprağın yüzeyi kuru olmalıdır. 
  8. Sulama işlemi sırasında saksı tablasında su kaldıysa, hemen başka bir yere dökmeniz gerekir. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyebilir.
  9. Yaz sıcaklarında haftada 2 kez, kışın ise haftada 1 kez sulama yeterli olacaktır. Ancak dediğimiz gibi, toprağın nemi kontrol edildikten sonra sulama işlemine geçilmelidir.
  10. Ufak saksılardaki kaktüsleri, sprey şişesine su doldurarak sulayabilirsiniz. 

kaktüs

Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

  1. Kaktüsü çoğaltmak için, kök kısmında yeni ve ufak bir bitkinin oluşması beklenmelidir.
  2. Bu bitki dikkatli bir şekilde kökten ayrılır ve yeni bir saksıya yerleştirilir.
  3. Toprağı üzerine ekledikten sonra, çok az miktarda su verilir.
  4. Birkaç gün sonra yeni kaktüs, toprağına alışmış ve büyümüş olacaktır.
  5. Kaktüs çoğaltma işlemi için, Haziran ve Eylül ayları idealdir.

Kaktüs Çiçek Açar Mı?

Kaktüsler, çiçekli ve çiçeksiz olarak ikiye ayrılır. Eğer çiçekli türdeki kaktüsleriniz varsa, zamanı geldiğinde üzerinde renkli çiçekleri görebilirsiniz. Kaktüs, bir sene içinde yalnızca 1 kez çiçek açar. Ve bu çiçeklerin üzerinde kalma süresi en çok 50 gündür. Kaktüsün çiçeklenmesi için bol ışıklı ve güneş gören bir ortamda büyümesi gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pancar nasıl yetiştirilir?
  2. Eve enerji veren bitkiler
  3. Lif kabağı nasıl yetiştirilir?
  4. Saksıda maydanoz nasıl yetiştirilir?
  5. Havuç nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo