“Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” sözü ile bilinen Türk kahvesi, hem pişirme tekniği, hem de sunumuyla kendini diğer kahvelerden ayırıyor. Kültürel değerlerimizden biri haline gelen bu kahve, cezvede ağır ağır pişirildikten sonra fincanlarda servis ediliyor. Telvesi ile sunulan tek kahve türü olduğu için, yalnızca ülkemizde değil, diğer ülkelerde de popüler bir hale gelmiş durumda. Türk kahvesinin yanında lokum, çikolata gibi tatlılar ikram edilirken, bir bardak soğuk su da veriliyor. Ancak son dönemlerde kahvenin yanında su yerine farklı içecekler ikram etmek, neredeyse bir trend haline geldi. Siz de misafir ağırlarken Türk kahvesinin yanında farklı bir içecek ikram etmek istiyorsanız, aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.
Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin nedeni, hem ağzı temizleyerek kahvenin tadını daha iyi almak, hem de böbrek taşı oluşumunu önlemek. Ancak sade su yerine maden suyunu da tercih edebilirsiniz. Özellikle Ramazan ayında veya ağır yemeklerden sonra Türk kahvesinin yanında bir bardak maden suyu içeren şişkinliği önleyebilirsiniz.
Türk kahvesinin yanında daha ferahlatıcı bir içecek hazırlamak istiyorsanız, limonlu su hazırlayabilirsiniz. İnce dilimlenmiş limonu bardağın içine veya kenarına koyarak daha şık bir sunum elde edebilirsiniz.
Dondurulmuş meyvelerle hazırlanan bu içecek, özellikle şık görünümü ile son yıllarda daha çok tercih ediliyor. Bir bardak soğuk su veya maden suyunun içine böğürtlen, çilek gibi dondurulmuş meyveler ekleyebilirsiniz. Bu aşamada bir diğer önerimiz ise, suyun içerisine canlı gül yaprakları koymak.
Karanfil ve tarçın aromatik tatlarıyla suyun içinde kullanılan malzemelerdir. Soğuk suyun içine atılan 2-3 adet karanfil, suya aroma verirken, kahvenin lezzetini de artırır.
Taze otlarla hazırlanan Osmanlı şerbeti, özellikle otantik kafelerde tercih ediliyor. Su yerine tercih edilen şerbet, ağzı tatlandırır ve kahvenin lezzetini artırır. Dilerseniz, Osmanlı şerbeti yerine gül şerbeti veya reyhan şerbeti de deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;