Kabak, hem hafif, hem de sağlıklı olması sebebiyle yaz aylarının en sevilen sebzelerinden biridir. Kızartma, yemek ve dolma yapımında kullanılan kabak, aynı zamanda meze ve salataların da vazgeçilmezidir. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de yer verilen kabak, güneşte veya fırında kurutulabilir. Ancak kabağı kurutmadan önce hangi yemekte kullanılacağına karar vermeniz çok önemli. Bu sayede kabağı doğru bir şekilde doğrayabilir ve en uygun şekilde kurutabilirsiniz.
Kabak kurutmak için en ideal zamanlar, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu yüzden kurutma işlemini hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde yapın.
Kabakları yıkayın ve güzelce kurulayın. Ardından 1-2 cm kalınlıkta olacak şekilde dilimleyin. Güneş gören bir yere temiz bir bez örtün. Dilimlediğiniz kabakları, birbirine değmeyecek şekilde dizin. Günde iki kez kabakları ters yüz edin. Tamamen kuruduğunda kabakları toplayın ve poşetlere doldurun.
Kabakları yıkayıp kurulayın. Kabuklarını alacalı bir şekilde soyun. Yemekte kullanacağınız şekle göre küp küp veya halka şeklinde dilimleyin. Güneş gören bir yere temiz bir örtü serin ve kabakları bezin üzerine yayın. 2-3 gün içinde kabaklar kuruyacaktır.
Kuruyan kabakları kısa sürede kullanacaksanız bez torbalara doldurun ve serin bir yerde muhafaza edin. Eğer kış için saklayacaksanız, porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetleri hava almayacak şekilde bağladıktan sonra, tarih etiketi yapıştırın ve buzlukta muhafaza edin.
Şunlara da göz atın;