Kabak, çok çeşitli tariflerde kullanılabilen lezzetli bir yaz sebzesidir. Kabaklarınızı tazeyken alıp kış ayına yemek isteyebilirsiniz ya da daha uzun süre taze yemek için saklayabilirsiniz. Kabağı buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz. Sizler için kabak saklama yöntemlerini listeledik. İşte, kabak saklama yöntemleri:
Kabak Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Kabağı bütün, kuru ve yıkanmamış halde tutmak daha sağlıklı olacaktır. Kabağı kesmek, çok daha hızlı bozulmasına neden olur, bu yüzden soğutmadan önce bütün olduğundan emin olun. Kabağı saklamadan önce yıkamamaya dikkat edin, çünkü fazla su çabuk çürümesine neden olur.
- Nemi almak için kabakları bir kağıt havluyla kurulayın. Kabağınızın üzerinde nem ya da su varsa eğer bir peçete yardımı ile suyu silin. Fazla nem küflenmeye ve çürümeye neden olur.
- Biraz havalandırması olan bir plastik veya kağıt torbaya koyun. Kabakların bir torba içinde saklanması, olgunlaşmalarını yavaşlatacaktır. Uygun hava sirkülasyonu için biraz havalandırma sağladığınızdan emin olun. Bunu delikli bir torba kullanarak veya torbayı kapatarak ve içine delikler açarak yapabilirsiniz.
- Buzdolabında çok fazla neme maruz kalmayacağı bir çekmeceye koyun. Buzdolaplarında bulunan sebze çekmeceleri bunun için uygundur. Bu çekmece, sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için ideal nem seviyesini korur.
- Kabağı 5-7 gün içinde kullanın. Kabağı bir an önce yemek en iyisidir çünkü ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar fazla nem salgılar ve dış yüzeyinde büzüşmeler oluşur.
Haşlayarak Kabak Nasıl Saklanır?
- Kabakları 2-2,5 cm parçalar halinde kesin. İsteğinize ve kullanım şeklinize göre boyutlarını değiştirebilirsiniz.
- Bir tencereye su koyarak kaynatın. Ayrı bir kaba buzlu su hazırlayın. Sıcak kaynar suya attığınız kabakları kevgir yardımı ile alın ve buzlu soğuk suya atın.
- Kabakların suyunu süzün ve iyice kuruladıktan sonra dondurucuya porsiyonlar halinde kaldırın.
- İsterseniz kabaklarınızı kek yaparak ya da sebze sotelerinin içerisine koyarak değerlendirebilirsiniz.
Dolmalık Kabak Nasıl Saklanır?
- Kabakları dolmalık olacak şekilde doğrayın ve içlerini temizleyin.
- Tencerede su kaynatın ve kenarda buzlu su bekletin.
- Su kaynayınca önce bir tutam tuz ilave edin, ardından dolmalık kabakları suyun içerisine alın.
- 3-4 dakika beklettikten sonra kabakları kaynar sudan çıkartıp buzlu suya aktarın ve 2-3 dakika da bu şekilde bekletin.
- Buzlu sudan çıkarttığınız kabakları kağıt havlu üzerine yerleştirerek kurumasını bekleyin.
- Ardından kabakları buzdolabı poşetine aktarın ve ağzını hava almayacak şekilde kapatarak buzluğa atın.
Şunlara da göz atın;
- Besinler bozulmadan nasıl saklanır?
- Kereviz nasıl saklanır?
- Ananas nasıl saklanır?
- Fesleğen nasıl saklanır?
- Et nasıl saklanır?