İşkembe, koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanların midelerinde bulunan dört gözlü bölümlerden en geniş olanıdır. Mideyi rahatlatan, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren işkembe, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesine de yardımcı olur. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilen işkembe çorbası, vücut direncini arttırır. Ancak işkembenin temizlenmesi zor olduğu ve tam olarak temizlenip temizlenmediğinden emin olunmadığı için genellikle hazır çorba şeklinde tüketilir. İşkembeyi gönül rahatlığıyla pişirip yiyebilmeniz için, adım adım işkembe temizliğini sizler için anlattık. İşte, evde işkembe temizleme yöntemleri:
İşkembeyi temizlemek için uygulamanız gereken ilk adım, işkembeyi 5-6 kez soğuk suyla yıkamaktır. Yıkamada esnasında elinizin kokmaması için, eldiven kullanmayı ihmal etmeyin. İşkembeyi güzel ve detaylı bir şekilde yıkayabilirsiniz.
İşkembenin kirlerini çıkartmak için, 2. adım kaya tuzuyla ovmaktır. Eğer işkembeniz sararmışsa, arkalı önlü, içli dışlı olacak şekilde her yerini kaya tuzuyla ovalayın. Eğer işkembeniz beyazsa, bu işlemi es geçebilirsiniz.
Kaya tuzu, işkembenin üzerindeki yüzeysel kirleri temizler. Ancak bu besinin iyice temizlenmesi için diş fırçası veya bıçak kullanmanız gerekir. İşkembenin iç kısmını, bıçakla kazıma işlemi uygulayarak temizleyin. Dışındaki petekli kısımları ise temiz bir diş fırçasıyla ovalayabilirsiniz.
İşkembenin üzerindeki kirleri kaya tuzu, diş fırçası ve bıçak ile kaldırdık. Sırada tamamen temizlenmesi için beyaz sirkeyle yıkama işlemi var. İşkembenin tamamını beyaz sirkeyle yıkadıktan sonra tekrar soğuk sudan geçirmeyi unutmayın.
İşkembeyi derinlemesine temizlemek için bir tencereyi suyla doldurun ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında karbonat ekleyerek karıştırın. Daha sonra işkembeyi karbonatlı suya batırın. 1-2 dakika bekleyin ve çıkartın. Eğer işkembeyi bu suda uzun süre bekletirseniz, işkembe sertleşmeye başlayacaktır.
İşkembeyi sudan çıkarttıktan sonra üzerinde hala kir varsa, bıçak yardımıyla temizleyin ve soğuk suda durulayın. Böylece işkembeniz tamamen temizlenmiş olacaktır.
İşkembeyi tertemiz ve bembeyaz bir hale getirdikten sonra, tarifte kullanacağınız şekle göre dilimleyin. Daha sonra diğer malzemeleri de çıkararak işkembeyi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;