Ramazan ayında uzun süre aç kalma sebebiyle metabolizma hızı yavaşlar. Vücut fonksiyonlarının devamlılığını sağlayan mekanizmalar bu yüzden devreye girer ve vücuttaki diyet yağları enerji sağlanabilmesi için yakılır. Normal besin almaktan biraz daha az fakat dengeli bir diyet planı, Ramazan ayı boyunca bireyleri sağlıklı ve aktif tutmak için yeterlidir. İftarda aşırı miktarda besin tüketilmesine gerek yoktur. Aşırı besin tüketimi hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve uyku problemleri gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ramazan süresince düzenli olarak hafif ila orta derecede egzersiz yapılabilir. Düşük kan şekeri ve/veya susuz kalma riskinin artması sebebiyle oruç sırasında yoğun egzersizler önerilmez. Teraviye gidenler namazda yer alan eğilme, diz çökme ve kalkma gibi eforları da günlük aktivitelerinin bir parçası olarak düşünebilirler.
Genel olarak bol sebze, meyve ve salata eklenmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek besinler en az indirilmelidir. Çok fazla tuzlu yiyecek tüketmekten ve şarküteri ürünlerinden kaçınılmalıdır. Yemek pişirirken az miktarda yağ kullanılmalıdır. Kafeinli ve şekerli içeceklerden ve şeker ilaveli tatlılardan kaçınılmalıdır. İftardan yatıncaya kadar en az 1,5-2 lt kadar su içilmelidir. Düşük glisemik indekse sahip yüksek lifli besinler seçilmelidir ki açlıktan hem önce hem de sonraki enerji dağılımını vücudumuza yavaş yavaş sağlasın. Gün içinde yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve sıvı eksikliği bazı bireyler için kabızlığa neden olabilir. Tam/kepekli tahıllar, yüksek lifli kahvaltılık gevrekler, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyveler ve fındıkgiller ile yağlı tohumlardan zengin bir beslenme ve iftar sonrası yapılacak hafif egzersizler bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.
SAHUR: Sahur atlanmamalıdır. Sahurun atlanması orucun süresini uzatır, iftara kadarki zaman diliminde vücudunuzun tüm besin öğelerini ve enerjiyi sağlamak için bir önceki öğüne güvenmesi gerekir. Sahursuz daha da uzun süren bir açlık sizi gün boyunca susuz ve yorgun bırakacağı gibi iftarda da aşırı yemeye teşvik edecek bu da sağlıksız kilo almanıza neden olacaktır. Hafif, besleyici ve uzun süre tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. En az 4-5 bardak su içilmelidir.
İFTAR: 1-2 bardak su + 1-3 hurma veya 1-3 adet kuru kayısı veya 1 çay bardağı taze meyve suyu, 1 kepçe sebze veya kurubaklagil çorbası, 1 dilim az yağlı beyaz peynir eklenmiş küçük bir kase salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağ gezdirilmiş veya 4-5 adet zeytin ilaveli)(limon/sirke ilaveli), 1 dilim tam tahıllı ekmek
Yazar:
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım