Künefe, Hatay mutfağıyla özdeşleşen, kadayıf, peynir ve şerbet ile hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Türk mutfağında çok sevilen bu tatlı, kaymak veya dondurma eşliğinde sunulur. Hem evlerde, hem de restoranlarda yer verilen bu tatlı, genellikle küçük tepsilerde pişirilir. Kadayıflarının iyi sıkıştırılmış olması gerekir. Hazırlanışı zahmetli olduğu için, künefecilerde veya marketlerde hazır olarak satılabilir. Hazır künefeler, porsiyonluk olarak hazırlanıp dondurulmuştur.
Dondurulmuş künefenin lezzetli olması için, fırını önceden ayarlayarak ön ısıtma yapmanız gerekir. Ambalajından çıkarttığınız hazır künefeyi, uygun bir tepsinin içerisine yerleştirin. Fırını 250 dereceye ayarlayın ve 8-10 dakika kontrollü bir şekilde pişirin. Künefe piştikten sonra fırından çıkartın ve önceden hazırladığınız ılık şerbeti üzerinde gezdirin. Künefe şerbeti çekene kadar bekleyin ve ardından üzerine antep fıstığı dökün. Dilerseniz, dondurma veya kaymak ekleyerek servis edebilirsiniz. Şerbeti önceden hazırlamanız zamanlama açısından daha iyi olacaktır.
4 kişilik künefe için, bir tencereye 2 su bardağı su ve 1,5 su bardağı toz şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şerbet kaynamaya başladığında içerisine 4-5 damla limon suyu ekleyin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Ardından hazır künefeyi pişirme işlemine geçebilirsiniz. Burada, künefe şerbetinin ılık, künefenin ise sıcak olmasına dikkat edin. Eğer hem şerbet, hem de künefe sıcak olursa, künefe hamurlaşmaya başlayacak ve lezzetini kaybedecektir.
Şerbet miktarını porsiyona göre ayarlayabilirsiniz. Kişi sayısı ve damak zevkinize göre su ve şeker oranını ayarlayabilirsiniz. Bu adımları takip ederek hazır künefeyi çok kısa bir sürede hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Videolu anlatımıyla bu lezzeti evde denemek isteyenler için, künefe tarifini buraya bırakıyoruz.
Şunlara da göz atın;