Havuç, genellikle mükemmel sağlık deposu olarak bilinen bir kök sebzedir. Çıtır, lezzetli ve son derece besleyicidir. Havuç özellikle iyi bir beta karoten, lif, K1 vitamini ve potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca bir dizi sağlık yararına da sahiptirler. Kilo kaybına yardımcı olur ve daha düşük kolesterol seviyeleri ve gelişmiş göz sağlığı ile bağlantılıdır. Dahası, karoten antioksidanları, kanser riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Havuç sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor dahil olmak üzere birçok renkte bulunur. Turuncu havuç, parlak rengini vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü bir antioksidan olan beta karotenden alır. Sizlere havuç hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik. Hazırsanız sizler için havuç hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık.
Havuç esas olarak su ve karbonhidrattan oluşur. Karbonhidratlar nişasta ve sakaroz ve glikoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca havuç iyi bir lif kaynağıdır. Havuç, yiyeceklerin yemekten sonra kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsü olan glisemik indekste (GI) genellikle alt sıralarda yer alır.
Pektin, havuçtaki çözünür lifin ana formudur. Çözünür lifler, şeker ve nişasta sindiriminizi yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Ayrıca bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besleyebilirler, bu da sağlığın iyileşmesine ve hastalık riskinin azalmasına neden olabilir. Dahası, belirli çözünür lifler, kolesterolün sindirim sisteminizden emilimini bozarak kan kolesterolünü düşürür. Havuçtaki başlıca çözünmeyen lifler selüloz, hemiselüloz ve lignindir. Çözünmeyen lifler, kabızlık riskinizi azaltabilir ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir.
Havuç, özellikle biotin, potasyum ve A vitaminleri (beta karotenden), K1 ve B6 olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.
Havuç, karotenoidler de dahil olmak üzere birçok bitki bileşiği sunar. Bunlar, gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ve kalp hastalığı, çeşitli dejeneratif rahatsızlıklar ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı güçlü antioksidan aktiviteye sahip maddelerdir. Havuçtaki ana karoten olan beta karoten, vücudunuzda A vitaminine dönüştürülebilir. Ancak bu dönüştürme işlemi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Havuçla birlikte yağ yemek, daha fazla beta karoten emmenize yardımcı olabilir.
Havuç üzerine yapılan araştırmaların çoğu karotenoidlere odaklanmıştır.
Karotenoidler açısından zengin diyetler, çeşitli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Buna prostat, kolon ve mide kanserleri dahildir. Dolaşımdaki karotenoid seviyeleri yüksek olan kadınların meme kanseri riski de daha düşük olabilir.
Yüksek kan kolesterolü, kalp hastalığı için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Havuç alımı, daha düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.
Düşük kalorili bir yiyecek olarak havuç, sonraki öğünlerde tokluğu artırabilir ve kalori alımını azaltabilir. Bu nedenle, etkili bir kilo verme diyetine faydalı bir katkı olabilir.
A vitamini düzeyi düşük olan kişilerin, havuç veya A vitamini veya karotenoidler açısından zengin diğer yiyecekleri yiyerek azalan bir durum olan gece körlüğü yaşama olasılığı daha yüksektir.
Şunlara da göz atın;