2010'ları ve 2020'leri tek bir cihaz tanımlayabilseydi, hava fritözü olurdu. Bu masa üstü mutfak cihazı, yemek pişirmek için hem radyasyon hem de konveksiyon kullanarak çalışır. Fritözün üst kısmındaki ısıtma elemanı radyasyon sağlarken sirkülasyon fanı ısıyı fritözün etrafında hareket ettiren hava akımları oluşturur. Bu, fırında pişirmekten veya mikrodalgada pişirmekten çok kızartmaya daha yakın bir pişirme deneyimi yaratır. Hava fritözleri, pek çok farklı türde yiyeceği pişirebilir ve kızartmaya benzer bir doku üretebilir - hem de yağsız. Bir fritözün en iyi kullanımlarından bazıları arasında patates kızartmasını yeniden ısıtmak, önceden hazırlanmış dondurulmuş yiyecekleri hazırlamak ve tavuk kanatlarında çıtır çıtır bir cilt elde etmek yer alır. Hava fritözünüzü kullanmayı hiç düşünmemiş olabileceğiniz tek yol meyve pişirmektir. Son zamanlarda basit atıştırmalıklar veya karmaşık tatlılar için hava fritözünde meyve pişirme fikrini yeni bir seviyeye taşıdı. Bu, geride kalabileceğimiz bir trend. Fritözünüze koyabileceğiniz bazı meyveler ve bunları nasıl pişireceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Elma sevilen soslar ile piştiğinde nefis bir koku yayar. Hava fritözünüzü tarçınlı şekerle kızartılmış elmaları neredeyse hiç dağılmadan yapmak için kullanabilirsiniz - hepsi 10 dakika içinde. Bu elmaları evde yapmak için, tercih ettiğiniz elmayı - Cortlands veya Macouns gibi etli çeşitleri öneriyoruz - küçük parçalara ayırıp tarçın ve toz şeker karışımı içinde yuvarlamak isteyeceksiniz. Daha fazla doku için kabuğunu elmanın üzerinde bırakabilirsiniz, ancak havada kızartılmış elmalardan püre yapmak istiyorsanız kabuğu çıkarmalısınız. Ardından, yağlı kağıdı üzerinde dilimlerinizi fritöz sepetine ekleyin. Elmalarınızı 180 derecede yaklaşık 10 dakika veya elmalar dokunulamayacak kadar yumuşak olana kadar pişirin.
Muz bölmeniz biraz fazla basit görünüyorsa, hava fritözünüzün yardım eli uzatmasına izin vermelisiniz. Bu muz dilimleri, muzun yanı sıra yalnızca birkaç malzemeyi alır: tereyağı veya hindistancevizi yağı ve istediğiniz çeşniler. Klasik bir tatlı profili için esmer şeker ve tarçın kullanmanızı öneririz, ancak lezzetli bir atıştırmalık için acılı çeşni de yapabilirsiniz.
Muzlarınızı uzunlamasına ikiye bölerek hazırlamaya başlayın; Muzlu bir dilim yapıyorsanız, onları kısmen kesmek isteyeceksiniz, ancak tamamen değil. Muz dilimlerini eritilmiş yağınız ve baharatla doldurun ve muzların fritözde 180 derecede yaklaşık sekiz dakika pişmesine izin verin. Olgunlaşmamış bir muz kullanıyorsanız, yumuşaması için fritözde fazladan zamana ihtiyacı olabilir. Muzların altın rengi kahverengi olduklarında ve hoş kokulu olduklarında piştiklerini anlayacaksınız.
Ananas, tropik bir meyvedir. Daha iyi hale getirmenin tek yolu fritöze atmak! Hava fritözünüze sade ananas parçaları ekleyebilir veya daha şekerleme aroması istiyorsanız bir kat kahverengi şeker ve tereyağı ekleyebilirsiniz. Ardından parçaları 180 derecede 10 dakikaya kadar pişirin. Ortaya çıkan meyve, sert bir dış yüzeye ve yumuşak, sulu bir iç kısma sahiptir. Bu ananas küpleri, kendi başlarına yenen harika bir atıştırmalıktır veya bazı sağlıklı proteinler ve yağlar eklemek için biraz yoğurt, granola veya fındık eklemeyi düşünebilirsiniz.
Ananas, diyetinize daha fazla besin katmanın en tatlı yollarından biridir. Bir fincan ananas, günlük önerilen C vitamini, manganez alımının çoğunu ve yüksek dozda bakır, folat ve potasyum içerir. Ananas ayrıca, diğer gıdaların sindirimini iyileştirmeye yardımcı olan ve gastrointestinal sisteminizdeki et proteinlerini parçalamaya yardımcı olan bromelain adı verilen sindirim enzimleri içerir.
Izgara şeftali, klasik bir yaz tarifidir. Ancak dışarıda ızgara yapmak için çok soğuksa, bunun yerine hava fritözünüzü kullanmalısınız. Onları kömüre atma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacağından, bunları yarım veya çeyrek olarak yapabilirsiniz. Şeftalilerinizi pişirmeye hazır olduğunuzda, bir parça parşömen kağıdının üzerine tek bir tabaka halinde koyun ve 180 derecede 5 ila 10 dakika kızartın.
Izgara şeftaliler için en sevdiğimiz soslar arasında bir çiseleyen bal veya bir tutam kahverengi şeker bulunur, ancak diğer soslarla da yaratıcı olabilirsiniz. Tepenin çıtır çıtır olmasına yardımcı olmak için yedi dakika daha pişirin. Servis yapmaya hazır olduğunuzda, ızgara çekirdekli meyvenizin üzerine bir top dondurma veya biraz ev yapımı ballı çırpılmış krema ekleyin.
Mangolar muhtemelen en sevdiğiniz meyve değil, ama havada kızartmak için favorilerinizden biri olmalılar. Havada kızartılmış mango parçaları yapmak için mangoyu küçük küpler halinde kesin ve biraz nötr aromalı yağ ekleyin. Bu, meyvenin biraz kızarmasına yardımcı olacaktır, ancak kalorileri veya yağları azaltmak istiyorsanız ihmal edilebilir. Ardından, parçaları 180 derecede sekiz ila 10 dakika veya kenarlarında biraz karamelleşme fark edene kadar havada kızartın.
Elinizde taze mango yoksa donmuş mango parçaları da kullanabilirsiniz. Mükemmel doku için, bunlar daha düşük bir sıcaklıkta, yaklaşık 180 derecede 10 dakikadan biraz fazla pişmelidir. Ayrıca donmuş küpleri sepete koyduğunuzda parçaların birbirine değmemesini de sağlamalısınız; üst üste binmeler bırakmak, mangonun pişerken birbirine yapışmasına neden olabilir.
Mango aroması, tuzlu, tuzlu ve asidik tatlara iyi uyum sağlar. Daha belirgin bir tatlı tat için yemeden önce mango dilimlerinize biraz tuz ekleyin veya biraz ısı için havada kızartmadan önce kimyon ve kırmızı biber kullanın.
Fırında yaban mersini, bazıları için edinilmiş bir doku olabilir. Bu meyvenin tadını ve dokusunu seviyorsanız, onları 180 derecede beş dakika havada kızartmayı denemelisiniz. Meyveyi çıkardığınızda, yaban mersini kabuğunun sıkı ve içinin yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Havada kızartılmış yaban mersini servis etmenin en sevdiğimiz yolu bir top vanilyalı dondurmadır.
Sadece pişmiş yaban mersinlerinden bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız, hava fritözünüzde bütün bir yaban mersinli turta da yapabilirsiniz. Hem önceden hazırlanmış hem de ev yapımı turta kabukları, bu ustaca tarif için bir seçenektir.
Çileklerin daha lezzetli olabileceğini düşünmediyseniz, onları fritözde pişirmeyi denemediğiniz açık. Bu meyveleri 180 derecede yaklaşık sekiz dakika pişirin ve mutfağınızın kokusunun hızla bir şeker fabrikası kokusuna dönüşmesini izleyin.
Çileklerinizin daha kuru bir dokuya sahip olmasını istiyorsanız, onları çok daha ince dilimlemeniz ve daha uzun süre havada kızartmanız gerekir. Meyveyi az ve yavaş pişirmek isteyeceksiniz; Bir saat boyunca 100 130 derece idealdir. Pişirmenin ortasında meyveleri ters çevirdiğinizden emin olun ve en iyi sonuçlar için üst üste binmekten kaçının. Kurutulmuş meyveler, bir yol gezisi atıştırması için veya koyu çikolata parçaları ve yoğurt topları ile ev yapımı bir iz karışımına eklemek için mükemmeldir.
Kiraz ve vişneler kolayca en iyi yaz meyvesidir. Ama sanki kirazlar çok çabuk mevsime giriyor ve aylarca bulunamıyor. Bu nedenle, bu çekirdekli meyvenin tadını seviyorsanız ve mağaza raflarına çıktıktan sonra aylarca üzerinde atıştırmaya devam etmek istiyorsanız, onları bir fritözde kurutmayı denemek isteyeceksiniz.
Kiraz ve vişneleri pişirmeye hazırlamak için önce bir çekirdeği kullanmanız gerekecek. Çukuru çıkaramazsanız, meyveyi kuruttuktan sonra bunu yapmak için her zaman bekleyebilirsiniz; bu süreçte biraz karışabilir. Kırılmış veya ezilmiş kirazlardan da kaçınmalısınız çünkü bu fritözün sakız gibi görünmesine neden olur. Hazır olduğunuzda, kirazları ikiye bölün ve kabuklu tarafı aşağı gelecek şekilde hava fritözünüze yerleştirin. Meyveyi kurutmak için hava fritözünü dokuz saat boyunca 55 derecede pişirin.
Kızarmış portakallar atıştırmalıklar, kahvaltılar veya tatlılar için mükemmeldir. Bu tarif için en sevdiğiniz portakal türünü kullanabilirsiniz; Göbek ve kan portakalları hem kolay bulunur hem de havada kızartmak için mükemmeldir. Ayrıca portakallarınızı biraz balla tatlandırmanızı öneririz - bu, nem katar ve asitle zıtlık oluşturan tatlı bir alt akıntı sağlar - ve tarçın gibi sıcak bir baharatla.
Portakallarınızı ikiye böldükten sonra kabuklarını bırakabilirsiniz; bu meyvenin yüzünü bal ve baharat karışımına batırmayı kolaylaştıracaktır. Ardından, hava fritözünüze tek bir meyve tabakası koyun ve 200 derecede beş ila sekiz dakika veya meyvenin yüzü kahverengileşene kadar pişirin. Diğer meyveler gibi, havada kızartılmış portakallar da en iyi şekilde sıcak servis edilir. Artık balınız varsa, pişirmeyi bitirdikten sonra meyvenin üzerine biraz gezdirebilirsiniz. Vanilyalı dondurma veya muhallebi de portakalla servis yapmak için idealdir çünkü narenciye tatlılığının bir kısmını azaltır.
Greyfurtlar, portakallara benzer şekilde hazırlanabilir ve havada kızartılabilir. Havada kızartılmış bir greyfurt yapmak için onu ikiye bölüp kabuklu tarafı aşağı gelecek şekilde pişirmeniz gerekir. Meyvenin yüzüne hindistancevizi yağı spreyi sıkın ve biraz tatlılık ve çıtırlık için bir tutam toz şeker ekleyin. Ardından, meyveyi 200 derecede beş ila altı dakika boyunca havada kızartabilirsiniz.
Greyfurtunuzu çeşitli baharatlar ve soslarla tatlandırabilirsiniz. Kahvaltıda bir tane yiyorsanız, üstüne bir tutam tarçın ve bir porsiyon çıtır fındık veya granola ile bir kaşık yoğurt ekleyin. Greyfurt, yoğurdun pürüzsüz dokusuyla mükemmel uyum sağlayan bir çatalla kolayca parçalanabilir. Asidik ve tatlı tatlarını geliştirmek için pişirmeden önce meyveye bir parça vanilya özü de ekleyebilirsiniz.
Kiviler, küçük boyutları ve büyük lezzetleri nedeniyle popüler bir atıştırmalıktır. Kiviyi hava fritözünüze koymak istiyorsanız, derisini soyup dörde veya sekize bölmek isteyeceksiniz. Ardından, kivilerinizi 180 derecede sekiz dakika pişirin. Bitmiş kivi dilimlerinin tadı şeker gibi olacak ve dışı lezzetli bir şekilde çıtır çıtır olacak. Bir adım daha ileri gitmek ve kivi turlarını kurutmak istiyorsanız, bunu hava fritözünüzde de yapabilirsiniz. Bu meyveleri kurutmak, fırın veya kurutucu kullanmaktan çok daha hızlı olan dört saat sürer.
Havada fritözünde pişirilmiş üzümler, trend olan bir başka lezzettir. Bu küçük meyve parçaları, şarküteri tabakları ve atıştırmalıklar için mükemmeldir. Evde havada kızartılmış üzüm yapmak daha kolay olamazdı. Seçtiğiniz üzümleri durulayın ve kurulayın; siyah, yeşil veya kırmızı üzümler bu fritöz tüyosu için mükemmeldir. En tutarlı üzüm parçaları için, boyut ve şekil olarak benzer olan çekirdeksiz üzümleri kullanmak isteyeceksiniz. Kabukları zaten yumuşayacağı için birkaç günlük ve hafif lapa haline gelmiş üzümleri de kullanabilirsiniz. Artık olgunlaşmış üzümleri kullanmanın harika bir yolu.
Meyveyi 10 dakika boyunca 200 derecede hava fritözünüze yerleştirmeden önce nötr yağ içeren bir kaseye atın. Daha lezzetli bir pişirme istiyorsanız, hava fritözünüze eşit miktarda meyve eklemeden önce üzümleri biraz kahverengi veya toz şekere atabilirsiniz.
Trabzon hurması, dışı domates ve elmanın tatlılığı ve ısırığıyla eşsiz bir meyvedir. Diğer meyve türleri gibi, yumuşatmak için bu meyveyi fritözde pişirebilirsiniz. Trabzon hurmasının sapını keserek ve meyveyi kesik parça yukarı gelecek şekilde fritöze koyarak başlayın. 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. Trabzon hurması dokunulduğunda hafifçe yumuşak olmalıdır. Sıcaklığın bir kısmının atılmasına yardımcı olmak için meyvenin birkaç dakika beklemesine izin verin.
Yemeden önce kabuğunu soyun — içi fırında patates dokusuna sahip olmalıdır. Meyveyi kabuğuyla birlikte yiyebilirsiniz ancak meyvenin yumuşak dokusunu bozar ve dişlerinize yapışabilir. Trabzon hurmasını yemeden önce kabuğunu soymak da meyveyi çok daha hızlı soğutur. Meyvenin tatlılığını tamamlamak için hurmanın üzerine krem şanti veya biraz bal gezdirmenizi öneririz.
Şunlara da göz atın;