Hava fritözleri son dönemde oldukça popülerler. Bir Airfryer'in vaadi çok az yağ kullanarak veya hiç yağ kullanmadan mükemmel şekilde kızartılmış yiyecekler yapmak.Bu artan ilgi sadece Türkiye'de değil dünyada da geçerli. Airfryer'de pek çok yiyecek pişirebilirsiniz. Örnek olarak bazı tarifler için Airfryer Tarifleri başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. Peki, Airfryer'da neler pişirilmemeli? BBC Good Food ekibi de bu sorunun peşine düşmüş. Bu makalede Airfryer'de neler pişirilmemeli sorusunun yanıtlarına bakıyoruz. Good Food ekibinin yorumları şöyle:
Genellikle daha sağlıklı yemekler pişirmenin bir yolu olarak lanse edilen bu ürünler, tüm yağ olmadan derin kızartma ile elde edilene benzer bir "kızarmış bitiş" elde etmek için sıcak havayı verimli bir şekilde dolaştırır. Ayrıca çok hızlı ısınırlar ve modele ve enerji sağlayıcınıza bağlı olarak çoğu fırından daha fazla enerji verimli olabilirler.
Hava fritözlerini patates kızartması ve rosto gibi patates bazlı klasikleri, tavuk budu, pastırma ve sosis gibi etleri veya hava fritözlü çörekler gibi daha karmaşık tatlı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz. Gerçek kazanç, havada kızartma ile elde edilen yiyeceklerin altın rengi, çıtır çıtır olması. Ancak, bu şık araçlar her şeyi pişirmek için kullanılamaz. Patlamış mısır, sos bazlı yemekler ve daha fazlası gibi güvenlik nedeniyle havada kızartılmaması gereken bazı yiyecekler de vardır.
Islak hamur kullanan tarifler, fritözde pişirilirse çok dağınık olur. Bunun nedeni, hamuru ayarlamak için yeterli sıcak yağın olmaması ve gevrek bir kaplama oluşturmak yerine muhtemelen her yere damlamasıdır. Hamur birikintisi fritöz sepetinizin tabanını da yakabilir.
Güveç, kırmızı biber veya bolognese gibi doyurucu yemekler hafta ortası favorileridir, bunları pişirmek için fritöz kullanılmamasını tavsiye edilir. Sıcak fritözün içinde dolaşırken, bu durum sıcak sıvıların sıçramasına neden olarak tehlikeli olabilir. Yavaş pişiriciler sos bazlı tarifler için daha iyidir - genellikle az bakım gerektirirler ve çalıştırmaları çok verimlidir, bu da yaşam maliyeti krizi sırasında enerji faturalarını düşük tutmak için idealdir.
Çoğu model çekirdekleri patlatmak için gereken sıcaklığa ulaşmayacağından, bu popüler sinema atıştırmalığı fritözde de iyi pişmez. Patlamış mısır taneleri ayrıca fritözün ısıtma elemanına sıkışarak cihazın kısa devre yapmasına ve yangın tehlikesi oluşturmasına neden olabilir. İyi haber şu ki, ocakta veya mikrodalgada pişirerek kendi patlamış mısırınızı yapmak çok kolay.
Brüksel lahanası gibi bazı sebzeler nemi tutmada iyidir, bu nedenle Airfryer'da çok iyi çıtır çıtır olur. Ancak brokoli kuruyabilir; acı hale gelebilir. Kızartma genellikle çıtır çıtır brokoli çiçekleri elde etmenin daha iyi bir yoludur, bunu bir fırında veya fırın eklentisi olan bir fritözde yapabilirsiniz.
Makarna hava fritözünde pişirilebilir ancak sade makarna hava fritözü için uygundur. Bol soslu makarnalar hava fritözü için uygun değildir. Fritözünüzün markasına göre makarna pişirme nasıl yapılır ayrıca araştırabilirsiniz.
Makarna gibi, çiğ tahılların pişirmek için suda kaynatılması gerekir ve fritöz sepetinize birkaç damla su eklemek iyi olsa da, bu aletler yiyecekleri kaynatmak veya buharda pişirmek için tasarlanmamıştır. Pirince çıtır çıtır bir görünüm katmak istiyorsanız önce bir ocakta pişirmenizi, ardından birkaç dakika fritöze koymanızı öneririz.
Haşlanmış yumurta yapmak için fritöz kullanabilirsiniz, ancak dokuları lastik gibi olabilir - ve kesinlikle daha iyi sonuçlar elde etmenin başka yolları da vardır.
Şunlara da göz atın;