Siyah çay: Mükemmel demi yakalamak, mükemmel çayı seçmekle başlar. Her çay demleyişte mutlaka taze su kullanılmalıdır. Kaynamış suyun içindeki oksijen seviyesi azaldığından, aynı suyu yalnızca bir kere kaynatıp kullanmak önemlidir. Musluk suyu kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Klor ve flor eklenen; çeşitli kimyasal arıtma işlemleri gören musluk suyu, çayın gerçek tadını ve aromasını değiştirmektedir.
Farklı çeşit çaylar için kullanılması tavsiye edilen çay miktarı değişmekle birlikte, her bir fincan çay için 1-2 çay kaşığı siyah çay kullanmak genelde idealdir. Hangi demleme metodu kullanılırsa kullanılsın mutlaka sıcak suyun çay yaprakları arasında dolaşıp aromasını almasını sağlamak için yeterince alan olduğundan emin olunmalıdır.
Çay miktarı gibi, kullanılan suyun sıcaklığı da tercih edilen çaya göre farklılık gösterir. Ama her şekilde, suyu kaynattıktan sonra, çay demlenmeden önce 3-5 dakika kadar beklemek çayın demini ve lezzetini artıracaktır.
Beta Tea Çay Someliyesi Hatice Uğur
Yeşil çay: Yeşil çayın siyah çaya göre çay sertliği daha açıktır. Tüketilecek her fincan çay için 1-2 çay kaşığı yeşil çay tercih etmelidir. 75-85 derece aralığında ısıtılan sıcak suya uygun miktarda konulan yeşil çay 2-3 dakika demlendikten sonra içilebilir. Yeşil çay tüketildikten sonra kalan demin üzerine bir kez daha su konarak yeniden demlenebilir. Yeşil çay bu özelliği ile üst üste iki kez demlenebilen bir çaydır.
“Yeşil çay tüketildikten sonra kalan demin üzerine bir kez daha su konarak yeniden demlenebilir. Yeşil çay bu özelliği ile üst üste iki kez demlenebilen bir çaydır.”
Çay M.Ö. 2737 yılında Çin İmparatoru Shen-Ning tarafından keşfedilmiştir. Çay yaprakları tesadüfen içinde su kaynayan tenceresinin içine düşmüştür ve çay bulunmuştur. Çayın ekimi ve yetiştirilmesi M.S. 400 yılında artan talep ile yapılmaya başlanmıştır. Moğollar, 1280 yılında Çin’in hakimiyetini ele geçirdikten sonra çay aristokratik statüsünü kaybetmiştir. Sonrasında da çay toplumlar arasında popüler olmaya başlamıştır. Büyük yapraklı çayların demliklerde demlenmesi Ming Hanedanı’nın yıkılmasından sonra (1368-1644), daha kolay ulaşılabilir olması sonucu popüler olmaya başlamıştır.
Çay için iki farklı kelime mevcuttur; Te- (kaynağı Min, eski bir Çin dili) ve Cha (kaynağı Kanton ve Mandarin dilleri). Ülkelerin çay için kullandıkları kelimenin kaynağı, o ülkenin çayı ilk tedarik ettiği ülkenin çay için kullandığı kelimeden türemiştir. Doğulular çayı 4.500 yıldır bilip tüketmesine rağmen, Batılılar çayı son 400 yıldır bilmektedirler. Çay, Doğu ile Batı’nın arasındaki bağların kurulmasındaki önemli etkenlerden biridir. Ayrıca hızlı taşıma gemileri gibi yeni teknolojilerin gelişmesine de öncülük etmiştir. Bugün dünyada çay en çok Çin, Sri Lanka, Türkiye, Kenya, Hindistan ve Japonya’da yetiştirilmektedir.
Yeşil çay daha fazla kafein içerir: Bu, yaygın bir yanlıştır. Gerçekte, aynı miktarda siyah çay ile yeşil çay arasında kafein içeriği açısından büyük bir fark yoktur. Her ikisi de nispeten benzer miktarlarda kafein içerir. Kafein içeriği, demleme süresi ve sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Çay, sadece su kaynatılarak yapılır: Evet, birçok çay demlenirken su kaynatılır. Ancak çayın farklı türleri ve demleme süreleri, suyun sıcaklığını ve demleme süresini değiştirebilir. Örneğin bazı yeşil çaylar daha düşük sıcaklıkta ve daha kısa süre demlenirken; siyah çaylar genellikle daha yüksek sıcaklıkta ve daha uzun süre demlenmektedir.Çay, sadece içecek olarak kullanılır: Çay, sadece bir içecek olarak tüketilmez. Aynı zamanda bazı yemeklerde, tatlılarda, soslarda ve hatta bazı kozmetik ürünlerde bile kullanılabilir. Ayrıca çayın bazı türleri, sağlığa faydaları nedeniyle çeşitli bitkisel tedavilerde kullanılır.Çayın sadece siyah ve yeşil çay türleri vardır: Siyah ve yeşil çaylar en yaygın türleridir. Ancak dünya genelinde birçok çay çeşidi bulunmaktadır. Beyaz çay, oolong çay, pu-erh çayı gibi diğer türler de mevcuttur. Her tür, farklı işleme yöntemleriyle elde edilir ve kendine özgü tat profiline sahiptir.
Çayın yanında kişinin damak zevkine göre tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar tüketilebilir. Tatlı ve tuzlu kurabiyeler, aromalı kekler ve pastalar çayın yanına en çok yakışan lezzetlerdir.
Faaliyete başladığı 1978 yılından bu yana 184 ülkede markaları tescillenen ve dünyanın en büyük çay firmaları sıralamasında 12’nci olan Beta Gıda, günümüzde dünyanın lider çay firmaları arasında yer almaktadır. Şirket, aynı zamanda Türkiye’ye ilk ithal çayı getiren, Türk tüketicilerini bardak poşet çay ile ilk tanıştıran ve Türkiye’de sektöründe kurulmuş ilk Ar-Ge merkezine sahip olan marka olarak da bilinmektedir. Trabzon Sürmene’de bir çay işletme tesisi, Adana’da fabrikası bulunan Beta Gıda, Adana’da Beta Tea House ve İstanbul’da Beta Yeni Han ile çay ve kahve tutkunlarına benzersiz bir lezzet deneyimi yaşatmaktadır. 500’den fazla çay çeşidi ile zengin bir ürün yelpazesine sahip olan Beta Gıda, çayın yanı sıra kahve ve kahve kreması gibi ürünlerin üretim ve satışını da yapmaktadır.
“Tatlı ve tuzlu kurabiyeler, aromalı kekler ve pastalar çayın yanına en çok yakışan lezzetlerdir.”