Bozulmayan veya çok uzun süre saklanabilen gıdalar genellikle düşük nem içeriğine sahip ve dayanıklı ambalajlarla korunmuş olanlardır. İşte uzun süre bozulmadan saklanabilen bazı gıdalar!

Kuru Gıdalar
- Pirinç (Beyaz pirinç yıllarca dayanabilir, kahverengi pirinç daha kısa ömürlüdür.)
- Makarna
- Bulgur, kinoa, kuskus
- Un (Tam buğday unu daha hızlı bozulur, beyaz un daha dayanıklıdır.)
- Şeker (Beyaz ve esmer şeker bozulmaz ama nemden korunmalıdır.)
- Tuz (Doğru saklandığında süresiz dayanır.)

Baklagiller ve Kuruyemişler
- Kuru fasulye, mercimek, nohut
- Barbunya, börülce, bakla
- Ceviz, badem, fındık, fıstık (Rutubetsiz ortamda uzun süre dayanır.)

Konserve Gıdalar
- Konserve sebze ve meyveler (Domates, mısır, bezelye, fasulye vb.)
- Ton balığı, sardalya gibi konserve balıklar
- Konserve et ürünleri (Salamura etler, konserve sosis vb.)
- Hazır çorba konserveleri

Tatlandırıcılar ve Soslar
- Bal (Doğru saklandığında bozulmaz.)
- Sirke (Beyaz sirke, elma sirkesi süresiz dayanır.)
- Soya sosu (Kapalıyken çok uzun süre dayanır.)
- Ketçap ve hardal (Açılmadan çok uzun süre dayanır.)
Kuru Meyve ve Baharatlar
- Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, hurma
- Baharatlar (Pul biber, karabiber, kimyon, tarçın vb. yıllarca dayanır.)

Katı Yağlar ve Kahvaltılık Gıdalar
- Hindistan cevizi yağı, tereyağı (Uygun koşullarda uzun süre dayanır.)
- Kahve ve çay (Vakumlu paketlerde uzun süre dayanır.)
Bu gıdaların saklama ömrü, sıcaklık, nem ve ışık gibi çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Hava almayan ve kuru ortamda saklamak ömürlerini uzatır.
Şunlara da göz atın:
- Bu Gıdaları Yanlış Saklıyorsanız Dikkat
- Dondurulmuş gıdalar ile yemek pişirmenin incelikleri
- Konserve Gıdaları Açarken Yaptığınız 1 Numaralı Hata
- Gıda Boyasının Son Kullanma Tarihi Geçer Mi?
- Dünyadaki En Önemli 5 Temel Gıda