Fosfor Eksikliğinde Hangi Belirtiler Görülür?

Fosfor eksikliği neden olur, hangi belirtiler görülür? Fosfor eksikliği nasıl tedavi edilir? Özellikle kemik sağlığı için gerekli olan fosfor, vücut için gerekli bir mineraldir. İşte, fosfor eksikliğinde görülen belirtiler:
Fosfor Eksikliğinde Hangi Belirtiler Görülür?
08 Eylül 2023, 11:06

Fosfor, kemiklerde bulunan ve böbrekler tarafından işlenen bir mineraldir. Aslında vücutta bulunan fosforun yüzde 85'i kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyum sıklıkla kemik sağlığını koruma konusunda ön plana çıkarken, fosfor da aynı derecede önemlidir. Mineral ayrıca büyüme ve onarım için hücrelerde ve diğer dokularda daha küçük miktarlarda bulunur. Fosfor eksikliği nadir görülen bir durumdur. Bu, vücutta hayati mineralin düşük seviyelerine sahip olduğunda meydana gelir. Kötü beslenme veya yeme bozuklukları da fosfor eksikliğine katkıda bulunabilir.

tükenmişlik hissi

Fosfor Eksikliğinde Görülen Belirtiler Nelerdir?

Fosfor eksikliğiniz varsa kemikle ilgili bir dizi semptomla karşılaşabilirsiniz. Örneğin kemik ağrınız veya daha kolay kırılan hassas kemikleriniz olabilir. İştah kaybı, sağlıklı bir diyet yoluyla fosfor seviyenizi yükseltmeyi zorlaştırabilecek başka bir semptomdur. Diğer semptomlar şunları içerir;

  1. Tükenmişlik hissi
  2. Endişe durumu
  3. Düzensiz nefes alma
  4. Uyuşma
  5. Zayıflık
  6. Sinirlilik
  7. Vücut ağırlığındaki değişiklikler

Fosfor Eksikliği Neden Olur?

  1. Yeterli beslenmeme: Fosfor eksikliği nadirdir. İnsanlar diyetlerinde bu minerali yeterince alamasalar bile vücut, kan dolaşımında bulunan minerali yeniden emerek bu durumu telafi edebilir. Bununla birlikte, şiddetli açlık vakaları hipofosfatemiye neden olabilir.
  2. Diyabet: Diyabet, özellikle diyabetik ketoasidoz atağından iyileşen kişiler için de eksikliğe yol açabilir. Bu, vücudun yeterince insülin üretmediği ve yağları yakıt olarak parçalayamadığı anlamına gelir. Sonuç olarak kanda asitler birikerek fosfor eksikliğine neden olabilir.
  3. Alkolizm: Alkolizm yetersiz beslenmeye de yol açabilir. Sonuç olarak alkolizmli kişilerde hipofosfatemi dahil beslenme eksiklikleri gelişebilir. Eksiklik özellikle alkol bağımlılığı nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerde ortaya çıkabilir.
  4. Anoreksiya: Anoreksiya gibi yeme bozuklukları tedavisi gören kişiler yeniden beslenme tedavileri görüyor olabilir. Bu tedavilerin kalorisi yüksek ancak fosforu çok düşükse eksiklik ortaya çıkabilir.
  5. Kalıtsal bozukluklar: Vücudun fosfor depolama yeteneğini etkileyen bazı genetik bozukluklar da vardır. Bu bozukluklar genellikle idrarla çok fazla fosfor atılmasının veya besinlerdeki mineralin emilememesinin bir sonucudur.

fosfor takviyesi

Fosfor Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz kan tahlili veya idrar testleri yoluyla fosfor seviyenizi değerlendirebilir. Çoğu sağlıklı yetişkin için kandaki fosfor aralığı 2,5 ila 4,5 miligram/desilitre (mg/dL) arasında olmalıdır. Randevunuzda doktorunuz ayrıca belirtilerinizi açıklamanızı ve ailenizin tıbbi geçmişini vermenizi isteyecektir. Ayrıca günlük olarak ne yediğiniz ve içtiğiniz gibi yaşam tarzınız hakkında ayrıntılar da isteyebilirler. Oradan muhtemelen fiziksel bir muayeneye gireceksiniz. Doktorunuz ayrıca fosfor eksikliğine neden olan durumlar için başka testler de isteyebilir.

Fosfor Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu insanın fosfor takviyesi yapmasına gerek yoktur. Genellikle yiyecekler vücuda bu mineralden yeterince verir. Fosfor eksikliğiniz varsa, öncelikle altta yatan durumun bulunması gerekir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak doktorunuz takviye kullanmanız gerektiğini söyleyebilir. Ancak doktor önerisi olmadan takviye kullanmayın. 

Şunlara da göz atın;

  1. Fosfor hangi yiyeceklerde bulunur?
  2. Magnezyum eksikliği belirtileri
  3. Omega 3 eksikliği belirtileri
  4. C vitamini eksikliği belirtileri
  5. B12 vitamini eksikliği belirtileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo