Fosfor, kemiklerde bulunan ve böbrekler tarafından işlenen bir mineraldir. Aslında vücutta bulunan fosforun yüzde 85'i kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyum sıklıkla kemik sağlığını koruma konusunda ön plana çıkarken, fosfor da aynı derecede önemlidir. Mineral ayrıca büyüme ve onarım için hücrelerde ve diğer dokularda daha küçük miktarlarda bulunur. Fosfor eksikliği nadir görülen bir durumdur. Bu, vücutta hayati mineralin düşük seviyelerine sahip olduğunda meydana gelir. Kötü beslenme veya yeme bozuklukları da fosfor eksikliğine katkıda bulunabilir.
Fosfor eksikliğiniz varsa kemikle ilgili bir dizi semptomla karşılaşabilirsiniz. Örneğin kemik ağrınız veya daha kolay kırılan hassas kemikleriniz olabilir. İştah kaybı, sağlıklı bir diyet yoluyla fosfor seviyenizi yükseltmeyi zorlaştırabilecek başka bir semptomdur. Diğer semptomlar şunları içerir;
Doktorunuz kan tahlili veya idrar testleri yoluyla fosfor seviyenizi değerlendirebilir. Çoğu sağlıklı yetişkin için kandaki fosfor aralığı 2,5 ila 4,5 miligram/desilitre (mg/dL) arasında olmalıdır. Randevunuzda doktorunuz ayrıca belirtilerinizi açıklamanızı ve ailenizin tıbbi geçmişini vermenizi isteyecektir. Ayrıca günlük olarak ne yediğiniz ve içtiğiniz gibi yaşam tarzınız hakkında ayrıntılar da isteyebilirler. Oradan muhtemelen fiziksel bir muayeneye gireceksiniz. Doktorunuz ayrıca fosfor eksikliğine neden olan durumlar için başka testler de isteyebilir.
Çoğu insanın fosfor takviyesi yapmasına gerek yoktur. Genellikle yiyecekler vücuda bu mineralden yeterince verir. Fosfor eksikliğiniz varsa, öncelikle altta yatan durumun bulunması gerekir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak doktorunuz takviye kullanmanız gerektiğini söyleyebilir. Ancak doktor önerisi olmadan takviye kullanmayın.
Şunlara da göz atın;