Fındık toplama dönemi geldi çattı. Karadeniz'in ülkemize armağan ettiği fındıklar, hem lezzetiyle, hem de şifasıyla mutfaklarda kendine yer bulur. E vitamini bakımından zengin olan bu besin, beyin sağlığını korurken sinirleri de sağlamlaştırır. Kolesterolü düşürmesinin yanı sıra kabızlığı önlemesiyle de bilinir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem tatlıların yapımında kullanılan fındıklar, yağı çıkarılarak da tüketilir. Ancak fındık yemek ne kadar zevkli olsa da, kabuklarını soymak bir o kadar zahmetlidir. Fakat sizi bu zahmetten kurtaracak bazı yöntemler var. Bu yöntemlerin başında ise fındıkları kavurmak geliyor.
Tavada Fındık Nasıl Kavrulur?
- İlk olarak fındıkların sert kabuklarını kırın ve içlerini ayırın. İçi boş veya çürük çıkan fındıkları kullanmayın.
- Fındıkları tavada kavurmak için, seçtiğiniz tava oldukça önemlidir. Kalın tabanlı tavalar, özellikle döküm tavalar, bu işlem için daha uygundur.
- Tavayı ocakta ısıtın. Tava ısınmaya başladığında içerisine fındıkları ilave edin ve ara sıra karıştırarak kısık ateşte kavurun.
- Fındıkların üzeri koyu kahve - siyah renge döndüğünde ocaktan alın ve sıcaklığı geçmeden temiz bir bezin üzerine yayın.
- Bezin diğer tarafını üzerine kapatın ve fındıkları birbirine sürtün. Bu sayede fındıkların kabukları kolayca ayrılacaktır.
Fırında Fındık Nasıl Kavrulur?
- Öncelikle fırını 170 dereceye ayarlayarak ısıtın.
- Fındıkları kabuklarını kırdıktan sonra fırın tepsisine alın.
- Tepsiyi fırına atın ve 5 dakikada bir çıkartarak tahta kaşıkla karıştırın.
- Ortalama 15-20 dakika sonra fındıklarınız kavrulmuş ve tüketilmeye hazır bir hale gelecektir.
Kavrulmuş Fındık Nasıl Saklanır?
Kavurduğunuz fındıkları kilitli poşetlere veya cam bir kavanoza aktararak kapağını kapatabilirsiniz. Fındıkların sürekli hava alması, kısa sürede bayatlamasına yol açar.
Şunlara da göz atın;
- Susam nasıl kavrulur?
- Kajunun faydaları nelerdir?
- Yer fıstıklı tarifler
- Kuruyemişler kilo aldırır mı?
- Kuruyemişli tarifler