Filtre kahve, hem ülkemizde, hem de dünyada çok tüketilen bir kahve çeşididir. Farklı yöntemlerle demlenen filtre kahve, yoğun aromasıyla kahvenin tadını en iyi şekilde almanızı sağlar. Yumuşak içimli sevenler için süt ekleme gibi seçenekler de mevcuttur. Filtre kahvenin yapımında genellikle ince-orta öğütülmüş kahveler kullanılır. Ancak kahveyi öğütülmüş olarak almak yerine doğrudan çekirdek olarak almak istiyorsanız, sizin için farklı çekirdek önerilerimiz var. İşte, filtre kahvede kullanılan en iyi kahve çekirdekleri:
''Filtre kahve nasıl yapılır?'' yazımıza göz atmayı unutmayın.
Kahve denildiğinde ilk akla gelen bölgelerin başında gelir Etiyopya. Toprak yapısı ve coğrafi özellikleri sayesinde, nefis bir kahve deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihleri arasındadır. Etiyopya kahvesinin hafif meyveli ve narenciye notalı bir tadı vardır ve yumuşak içimli kahve sevenlerin favorisidir. Kakao tatlarına ulaşmak için, filtre kağıdının olduğu makinelerde demlemek lezzeti daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Kahvenin atası olarak bilinen heirloom tohumlarından elde edilir.
Afrika kahvelerini seviyorsanız, filtre kahvenizi Kenya çekirdeği ile denemeyi düşünebilirsiniz. Aromatik ve güçlü bir tada sahip olan bu çekirdekler, orta ve yüksek asit oranı ile ön plana çıkar. Kenya çekirdeğinde çiçek ve meyve notalarını hissetmek mümkündür.
Dünyada en çok tercih edilen filtre kahve çekirdeği, Kolombiya'dan gelir. Özgün bir kahve deneyimi sunan Kolombiya çekirdekleri, orta asitli, meyve aromalı ve yumuşak içimlidir. Kolombiya çekirdeklerinin yetiştiği yöreye göre kahvenin asitlik derecesi değişir. Asidite sevmiyorsanız Narino ve Medellin, asidite seviyorsanız Huila kahvesini deneyebilirsiniz.
Pürüzsüz, az asitli, orta gövdeli ve tatlı bir kahve içmek istiyorsanız, Peru çekirdekleri doğru bir tercihtir. Hoş aromasıyla ön plana çıkan Peru çekirdeği, kolay ve hafif içimiyle kahve sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır. Peru'nun yüksek rakımlı topraklarında yetiştirilen çekirdekler, çiçek ve çikolata aromalarını içinde barındırır ve çekirdekler daha parlak renklidir.
Endonezya Sumatra çekirdeği, güçlü ve aromatik tatlara sahiptir. Özellikle düşük asiditesi nedeniyle sık sık tercih edilir. Baskın olarak sedir ağacı ve çikolata notalarının hissedildiği bu kahve, bir Arabica türüdür. Endonezya'da robusta kahvesi çok fazla yetiştiği için, Sumatra çekirdeği alırken Arabica türünde olmasına dikkat edin.
Kahve çekirdeğini uygun şekilde öğüttükten sonra, demleme yöntemini de seçmeniz gerekir. Eğer kahvenin aromasını yoğun bir şekilde hissetmek istiyorsanız, french pressle demlemeyi düşünebilirsiniz. Daha rafine ve pürüzsüz bir tattan yanaysanız, filtre kahve makinelerinden yardım alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;