Evde Kumkuat Nasıl Yetiştirilir?

Kumkuat, kış aylarında sık sık tüketilen meyvelerden biridir. Peki, kumkuat nasıl çimlendirilir ve nasıl yetiştirilir? İşte, adım adım evde kumkuat yetiştirme teknikleri:
Evde Kumkuat Nasıl Yetiştirilir?
04 Nisan 2024, 12:57

Kumkuat, minik turuncu meyveleri ve lezzetiyle ön plana çıkan kış meyvelerinden biridir. Son yıllarda daha popüler olmaya başlayan bu meyve, kamkat, süs mandalinası gibi isimlerle de bilinir. Kabuğuyla birlikte tüketilen bu meyve, aynı zamanda tatlılara ve farklı tariflere de eklenebilir. Öyle ki, kumkuat meyvesinin evde yetiştirilip yetiştirilemeyeceği de merak konusudur. Doğru adımları takip ettiğiniz takdirde, kumkuat meyvesini evde kolayca yetiştirebilirsiniz. 

kumkuat

Kumkuat Nasıl Çimlendirilir?

Kumkuat meyvesini çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyorsanız, aldığınız meyvenin içindeki çekirdekleri ayıklayın. Ardından çimlendirme kabına bir miktar toprak koyun ve çekirdekleri bu toprağa yerleştirin. Üzerini hafifçe toprakla örtün ve her gün sprey şişesiyle sulayın. Kumkuat fidanı 1-2 ay içinde büyüyecektir. Ancak çekirdekten yetişen kumkuatın meyve vermesi için 20-24 aylık bir süre gerekir. Bu yüzden bir an önce meyvesini toplamak istiyorsanız, fidan olarak ekmeniz daha iyi sonuç verir.

Kumkuat Nasıl Yetiştirilir?

Kumkuat fidanını çiçekçilerden veya botanik ürünler satan yerlerden temin edebilirsiniz.

  1. Toprak seçimi: Kumkuat, torflu topraklarda daha verimli bir şekilde gelişir. Bu yüzden organik maddeler bakımından zengin bir toprak almanız gerekir. Toprak %75, torf ise %25 oranında olmalıdır.
  2. Saksı: Kumkuat için kalın toprak saksı alabilirsiniz. Saksının tabanında drenaj delikleri bulunmasına da çok dikkat edin. Saksının kalın olması, köklerinin sıcaktan yanmasını önler. Toprak ve saksı değişimi, yılda bir kez Nisan-Mayıs ayları arasında yapılabilir.
  3. Ortam: Kumkuatı saksıya ektikten sonra, gün ışığı gören bir ortamda yetiştirmeniz gerekir. Güneşi çok sevse de, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Evin içinde güneş gören bir yere konumlandırabilirsiniz. Her tarafının güneş görmesi için, saksıyı ara sıra çevirebilirsiniz. Kış aylarında ortam sıcaklığı en az 12 derece olmalıdır. 0'ın altına düştüğünde kumkuat verimini kaybeder ve ölebilir.

kumkuat yetiştirme

  1. Kumkuat, kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise haftada iki kez sulanmalıdır. Sulama işlemini aynı kapta ve aynı miktarda yapmaya özen gösterin. Sulama sıklığını belirlemek için, toprağın nemine bakabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruduysa, hiç bekletmeden sulama işlemini yapabilirsiniz. 
  2. Kumkuatın tüm bakımını doğru yaptıysanız, Temmuz-Ağustos aylarında çiçek açtığını görebilirsiniz. Sonbahar geldiğinde ise bu çiçekler yerini meyvelere bırakır. Özellikle Ocak-Mart ayları arasında bitkinizdeki meyveleri toplamaya başlayabilirsiniz. 

Kumkuat meyve vermeye başladığında, meyveleri uzun süre bitkinin üzerinde bırakmayın. Bu süreçte sulama işlemini de azaltabilirsiniz. Kumkuatın meyveleri toplanmazsa, yaprakları yavaş yavaş dökülmeye başlar ve bitki verimini kaybeder, bizden söylemesi.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde papaya nasıl yetiştirilir?
  2. Çilek nasıl yetiştirilir?
  3. Vişne nasıl yetiştirilir?
  4. Evde ejder meyvesi nasıl yetiştirilir?
  5. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo