Evde Espresso Yaparken Yapılan 11 Hata

Evinizde espresso tüketiyorsanız yaptığınız bazı hataları sizler için listeledik. Bunlara dikkat ederek kendi espressonuzu hazırlayabilirsiniz. İşte, evde espresso yaparken 11 hata:
Evde Espresso Yaparken Yapılan 11 Hata
02 Ekim 2023, 10:58

Filtre kahveden farklı olarak espresso, geleneksel kahve çekirdeklerinden daha uzun süre kavrulmuş ve çok daha ince öğütülmüş çekirdeklerle yapılır. Küçük öğütme boyutu, suyun telve ile daha uzun süre temas etmesi ve böylece içeceğe daha fazla lezzet katması anlamına gelir. Espresso makinesinin kendisi, makineden geçerken suyun basıncını ve sıcaklığını da düzenler, bu da bira üreticilerine evde espresso hazırlarken daha spesifik ve teknik bir zorluk çıkarabilir. Evinizde espresso tüketiyorsanız yaptığınız bazı hataları sizler için listeledik. Bunlara dikkat ederek kendi espressonuzu hazırlayabilirsiniz. İşte,Evinizde espresso tüketiyorsanız yaptığınız bazı hataları sizler için listeledik. Bunlara dikkat ederek kendi espressonuzu hazırlayabilirsiniz. İşte, evde espresso yaparken 11 hata:

espresso

Öğütücünüzü Yeterince Sık Temizlememek

Tüm mutfak aletlerinde olduğu gibi, mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için ekipmanınıza özen göstermeniz gerekir. Öğütücünüzün bakımını gerektiği gibi yapmayı ihmal ederseniz, espressonuzun tadının biraz bozuk olduğunu fark edebilirsiniz. Kahve öğütücünüzü temizlemeyi ihmal ederseniz, bu bayat öğütücüler etrafta asılı kalabilir ve sonraki her demlemede tat verebilir.

Espressonuzda temiz bir öğütme sağlamak için öğütücünüzü bir veya iki haftada bir temizlemenizi öneririz. Öğütücünüzü temizlemenin bir ipucu, önce tüm kahve çekirdeklerini çıkarmak ve makinenize biraz pirinç eklemektir. Öğütücüyü normal şekilde çalıştırarak pirincin toz haline gelmesine ve kahveden arta kalan yağları veya pisliği emmesine izin verin. Ardından, pirinci makineden çıkarın ve kalan pirinç kalıntılarını silmek için bir bez kullanın.

Öğütülmüş Kahve Çekirdeklerinin Kullanılması

Sabah aceleniz varsa ve latte'niz için çekirdekleri öğütmek için çabalıyorsanız, kendinize neden marketten önceden öğütülmüş espresso kahve satın alamayacağınızı sorabilirsiniz. İlk olarak, espressonun kahvenin öğütme boyutunu ifade ettiğini, tam olarak çekirdeğin türünü ifade etmediğini not etmeliyiz. Bu, filtre kahve veya French press için satın aldığınız çekirdeklerin "süslü" espresso çekirdeklerinizle aynı olduğu anlamına gelir. Yalnızca öğütme boyutu farklıdır.

Kendi çekirdeklerinizi öğütmeniz, espressonun tadı için önemlidir çünkü yüzey alanını artırır ve bu da çekirdeklerin havaya daha çabuk maruz kalmasını sağlar. Öğütülmüş espresso çekirdekleriniz çok uzun süre kalırsa, kahvenizin bayatlaması ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu öncül, tadı tam çekirdek muadillerinden belirgin şekilde daha bayat olan normal, önceden öğütülmüş kahve çekirdekleri için de geçerlidir.

Kahvenizin bozulmasını kontrol etmenin yanı sıra, kendi kahvenizi öğütmek, makineniz için mükemmel boyutta öğütme oluşturmanıza olanak tanır. Espresso, damla kahveden çok daha ince bir öğütme gerektirir, bu nedenle, French press yapmayı planladığınız bir çekirdek için daha kaba bir öğütme ile kurtulabilseniz de, kaba bir çekirdek boyutu, zararlı bir espresso çekimi ile sonuçlanacaktır. Espresso çekirdekleri almayı planlıyorsanız, çekirdekleri alıp yalnızca ihtiyacınız kadar öğütebilirsiniz.

kahve çekirdeği

Çok Olgun Veya Çok Eski Kahve Çekirdeği Kullanmak

Çekirdeklerinizin yaşı, iyi bir espresso çekimi yapmak için çok önemlidir. Çekirdeklerin kavrulduktan en geç beş gün sonra kullanılmasını önerir. Kavurma işleminden sonraki ilk haftaya kadar beklemek, karbon dioksitin bir kısmının çekirdeklerden gazını almasını sağlar; çekirdekler basınçlı bir ortama yerleştirildiğinde, karbondioksit karbonik aside dönüşür ve bu da hoş olmayan, ekşi bir tada neden olur.

Öte yandan, çok eski espresso çekirdeklerini kullanmak demlemeniz için daha fazla sorun yaratabilir. Mümkün olan en taze demleme için espressoyu kavurma işleminden sonraki ilk üç hafta içinde yapmalısınız. Espressonuzun da ekşimiş olup olmadığını anlamanın birçok yolu vardır. İlk önemli işaret, küflü veya düz olan garip bir aromadır. Espressoyu demlemeye gittiğinizde, kremanın (espressonun üstündeki ince kabarcık tabakası) yokluğunu ve zayıf veya ekşi bir tat bulacaksınız. Ekşimiş kahve aynı zamanda daha fazla karbondioksit yayar. Bu nedenle, bir avuç dolusu çekirdeği gece boyunca hava geçirmez bir plastik torbaya koymayı deneyin. Torba sabahları kabarıksa, fasulyeleriniz muhtemelen bayatlamıştır.

Basit Bir Makine İle Başlamamak

Bir espresso makinesi pazarındaysanız, tüm çan ve ıslıkların takılı olduğu bir tane satın alma eğiliminde olabilirsiniz. Ancak çok karmaşık bir makine alırsanız, kaliteli bir fincan espresso almaktansa düğmeler, ataşmanlar ve makineyle uğraşmakla daha fazla zaman harcarsınız.

Espressoya yeni başlayanlar, pahalı olması bir yana, daha teknik bir şeye geçmeden önce basit veya otomatik bir makineyle başlamalıdır.

kahve çekirdeği

Kahve Çekirdekleriniz Ölçerek Kullanmalısınız

Espresso tamamen hassasiyetle ilgilidir, bu nedenle çekirdeklerinizi önceden ölçmek için bir terazi kullanmaktan daha kesin bir şey yoktur. Bunun nedeni, kahve "kepçesinin" göreceli olması ve öğütme boyutuna, çeşidine ve kavurma miktarına bağlı olarak demlemeden demlemeye farklılık gösterebilmesidir. Demleme işleminizde bir şeyler ters gidiyorsa, portafiltreye ne kadar kahve eklediğinizi bilmek, değişkenleri ortadan kaldırmak ve sorunun kaynağını bulmak için çok önemlidir.

Demleme Oranını Atlama

Demleme oranı, espresso dünyasında kritik bir kavramdır. Demleme oranının, filtreye eklenen öğütülmüş kahvenin ağırlığı ile makineden çıkan kahvenin ağırlığı arasındaki ilişkiyi açıkladığını belirtiyor. 24 gram espresso yerine 18 gram espresso kullanırsanız, eskiden 60 mililitre olarak kabul edilen bir çift shot espresso demlemek farklı bir tada sahip olacaktır. Hassasiyet ve zamanla meydana gelen gaz çıkışını dikkate almak için hem telvenin hem de demlemenin hacim (mililitre gibi) yerine ağırlık olarak ölçülmesi gerektiğini açıklıyor.

espresso

Espressonuzu Düzgün Şekilde Sıkıştırmamak

"Tamping", espresso granüllerini portafiltrede bir disk haline getirmek için kullanılan terimdir. Bu tokmaklar çeşitli malzemelerden olabilir ve kullandığınız filtrenin boyutuna uygundur. Böylece, zeminin filtrenin kenarlarından taşması konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz. Kurcalamanın amacı, suyun akması için ek bir basınçlı ortam eklemektir. Espressonuz düzgün bir şekilde sıkıştırılırsa, fincanınızda daha fazla çözünür (daha fazla tat anlamına gelir) alırsınız. Mükemmel sıkıştırma, disk boyunca eşit basınç sağlar - bu, diğerlerinden daha az baskıya sahip hiçbir nokta olmadığı anlamına gelir.

Yanlış Türde Su Kullanmak

Espresso makineleri söz konusu olduğunda su ciddi bir konudur. Öyle olsaydı daha kolay olurdu ama konu espresso olduğunda tüm sular eşit yaratılmaz. Espressonuzu yapmak için filtrelenmiş su kullanmalısınız; filtre, makinenizde tıkanıklıklara neden olabilecek ve espressonuzun tadını değiştirebilecek, suyunuzdaki çözünmüş katıların çoğunu giderir.

espresso

Espresso Makinenizi Yeterince Sık Temizlememek

Küf,  genel olarak kötüdür. Yeterince sık temizlenmeyen espresso makinelerinin başına gelenler bunlardır. Espresso makinesinin ısısı ve nemi, makinenizi kolayca kolonize edip yok edebilen bakteri ve küfler için bir üreme alanıdır ve sizi hasta etme potansiyelinden bahsetmeye bile gerek yok. Makinenizin kullanılmış yer kaplarını düzenli olarak temizlemeniz önemlidir, ancak akışı iyileştirmek ve espressonuzun her atışta harika bir tada sahip olmasını sağlamak için makinenin su hatlarındaki kireci düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Sirkeye 1'e 3 su çözeltisi kullanmak, makinenizin kirecinin çözülmesine yardımcı olabilir. Kireç çözmeden önce, asitliğin makineye zarar vermeyeceğinden emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın. Kılavuz temizlik talimatları konusunda net değilse, orantıdaki sirke miktarını azaltın. Makinenizin su hatlarındaki kireci temizlemek için bir bardak ılık suda eritilmiş bir çay kaşığı sitrik asit de kullanabilirsiniz. Temizleme prosedürünüzün son demlemenin tadını etkilemediğinden emin olmak için kireç çözmeyi bitirdikten sonra makinede bir yıkama yaptığınızdan her zaman emin olun.

Espressonuzu Yaptıktan Sonra Telvenizi Sepette Bırakmak

Bir espresso yaparsınız, tabağınızda başka milyonlarca şey olur ve diski makinede bırakırsınız - anlıyoruz. Ancak diskinizi makinenizde çok uzun süre bırakmak, espresso yaparken yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir - özellikle de makinenizi düzenli olarak temizlemediğinizde.

espresso

Kremayı Espressonuzun Üzerinde Bırakmak

Espressonuzun üzerindeki ince renkli tabakadır. Süt bıyığının bu klas yorumu eğlenceli olsa da, espressonuzdaki krema beklediğinizden daha belirgin bir acı tada katkıda bulunuyor olabilir. Krema, kahve çekirdeklerinden elde edilen katı ve sıvı yağların bir miktar karbondioksit ile karışımıdır. Isı ve yüksek basınç altında karbonik asit oluşturan karbondioksit, özellikle acı tat notalarına sahiptir.

Bazı yapışkanlar kremayı tercih eder ve sonunda onu kendi haline bırakmaya karar verirken, diğerleri onu içecekten tamamen çıkarma eğilimindedir. Espressonuzdan kremayı çıkarmak, tadı biraz daha dengeli ve lezzetli hale getirebilir. Kremanın ilginç ve benzersiz tadını (veya altın rengi kahverengi tonunu) tercih ediyorsanız, onu espresso fincanınızda ve dudaklarınızda da bırakabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Espresso bazlı kahveler
  2. Espresso nedir, nasıl yapılır?
  3. Türk kahvesi ve espresso arasındaki farklar nelerdir?
  4. Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo